A intrat in functiune casa de compensatie automata. Aceasta este cea de-a doua componenta a sistemului national de plati electronice, platforma informatica ce asigura tranzactionarea sumelor sub 500 milioane lei.

Platile de mica valoare presupun cel mai mare volum de munca, beneficiarii directi ai facilitatilor oferite de casa de compensatie fiind bancile comerciale, care trebuie sa adopte insa numeroase schimbari in organizarea interna a acestora vizavi de activitatea zilnica de plati.

"Compensarea se face de acum numai in Bucuresti", declara pentru Adevarul Emilia Palade, director in BNR si seful proiectului. Aceasta centralizare este un proces dificil pentru banci, mai ales pentru cele mari, cu un volum considerabil de operatiuni de plati. "Pe plan local este eliminata compensarea care se facea in 41 de judete.

Compensarea se realizeaza acum intr-un singur loc, ceea ce conduce la scurtarea timpului de decontare", spune Petre Bunescu, director general adjunct al BRD Societe Generale. In sistemul bancar romanesc se efectueaza zilnic peste 100.000 de operatiuni privind platile de mica valoare.

Ca si la prima componenta a sistemului, anterior pusa in functiune, banii circula mult mai repede de la cel care initiaza o plata pana la destinatar. Sistemul este astfel conceput incat platile de mare valoare (peste 500 milioane lei) sa fie efectuate in timp real, iar cele de mica valoare in cursul aceleiasi zile.

Teoretic, viteza de lucru a noului sistem ar fi trebuit sa induca si o diminuare a comisioanelor practicate de banci in relatia cu clientii, in conditiile in care comisionele platite de banci la TransFonD sunt reduse de astazi cu 25%.

"in aceasta faza de inceput, cand inca se pastreaza si forma scriptica, pentru client singurul avantaj este ca se prelungeste timpul pana la care poate prezenta documentele pentru compensare, de la o jumatate pana la doua ore, in functie de banca", considera Gabriela Tudor, vicepresedinte al CEC.

Dupa denominarea leului va fi pusa in functiune cea de-a treia componenta si ultima a sistemului national de plati electronice privind titlurile de stat. Pentru intregul sistem au fost alocate pana acum peste 16 milioane de euro.