Competitivitatea economica a Romaniei s-a diminuat in ultimul an, tara noastra coborand de pe pozitia 54, ocupata anul trecut, pe locul 55 in clasamentul realizat pentru 2005 de Institutul de cercetari elvetian IMD.

Primele pozitii in randul a 60 de economii mondiale luate in calcul sunt detinute de SUA (locul I anul trecut), Hong Kong (locul 6 in 2004), Singapore (locul 2 in anul trecut), Islanda, Canada, Finlanda, Danemarca etc.

In Europa Centrala si de Est economia ceha a urcat in ultimul an cu 7 pozitii, pe locul 36, cea a Ungariei cu 5 pozitii, pe locul 37, a Slovaciei s-a mentinut pe locul 40, iar a Sloveniei a avansat cu 7 pozitii, pe locul 52. Singura tara din regiune care se afla in urma Romaniei dintre cele luate in considerare este Polonia, care se mentine si in 2005 pe locul 57.

Clasamentul competitivitatii intocmit de IDM este publicat anual, cu incepere din 1989 si ia in considerare 314 criterii furnizate la nivel national, international si regional, precum si informatii din sondaje efectuate in randul managerilor in tarile analizate.