Deputatii PSD au parasit lucrarile comisiei de ancheta TVR-SRR, joi seara, si, cu opt voturi „pentru" si doua voturi „contra" s-a adoptat varianta raportului Coalitiei.

Ruptura dintre „anchetatorii" Puterii si Opozitiei era previzibila. Doua rapoarte care se bateau cap in cap – cel al Puterii continind cu precadere elementele negative identificate, cel al PSD, 100% pozitiv – si tragerea excesiva de timp practicata de echipa fostilor guvernanti au generat criza.

Practic, dupa trei ore si jumatate de cearta pe proceduri, cele doua parti nu au reusit in urmatoarele patru ore sa dezbata si sa voteze decit un singur articol din textul raportului Comisiei. „PSD a tras ingrozitor de timp. Daca se continua in forma in care am inceput, terminam in doua luni raportul. Ei asteptau sa se faca orele 24.00, si in acel moment se termina mandatul comisiei.

PSD-istii nu au respectat termenul de depunere a variantei lor, deci in final am propus sa se voteze varianta noastra, depusa in termen, si amendamentele lor esentiale sa fie discutate. S-au suparat si au parasit sala", ne-a declarat deputatul PD, Valentin Iliescu.

PSD-istii au parasit sedinta intr-un moment de confuzie, cind senatorul PNL, Adrian Cioroianu a propus sa se mearga in plen cu doua rapoarte paralele (la inceputul sedintei chiar PSD propuse asa ceva), dar a avut cistig de cauza propunerea lui Valentin Iliescu.

Ieri, parlamentarii PSD au reactionat violent: „Reprezentantii Aliantei au incercat, in stil comunist, sa isi impuna punctul de vedere, si anume sa votam impotriva regulamentului, de a avea doua rapoarte" si au afirmat ca s-a votat varianta Coalitiei in lipsa de cvorum. In replica, presedintele comisiei, Raluca Turcan, a precizat ca in momentul votului existau cei 10 parlamentari necesari.

Nicolau se va adresa organismelor internationale

Reactia numarului 1 din TVR la cele intimplate joi seara a fost prompta.

„Vom demonta toate parerile si neadevarurile exprimate de cuplul ideologic Turcan-Cioroianu. Ne vom adresa presei si Parlamentului si vom continua sa informam organismele internationale despre presiunile si abuzurile pe care unii politicieni le exercita asupra TVR. Mai intii trebuie spus ca raportul a fost votat in absenta cvorumului.

Conform Mediafax, prezenti la vot au fost doar 8 membri ai Comisiei, fata de minimum 10, cit prevede regulamentul. Aceasta insailare de pareri si procese de intentie nu are nimic in comun cu ce s-a discutat, cu concluziile desprinse din cele peste 23.000 de pagini de documente trimise Comisiei", ne-a declarat Valentin Nicolau.

Seful TVR a acuzat si faptul ca la sedinta de concluzii, din partea PNL-PD au venit doi supleanti. „Mi se pare hilar ca, in ziua in care se sintetizau problemele in vederea intocmirii raportului, unii dintre participanti sa faca figuratie intelectuala si sa existe acolo doar ca masini de vot pentru o decizie de mult luata.

Scopul? O buna parte din puterea politica aflata la guvernare e disperata sa puna mina pe TVR pentru a-si ascunde incompetentele si a arata romanilor o realitate mai roz", a mai spus Nicolau.

O lege noua

El a mai acuzat-o pe Raluca Turcan ca ar fi ascuns proiectul de raport al UDMR-istului Hunor Kelemen. „Tot din relatarile Mediafax, nu mi se pare ca cineva ar fi tras de timp. Mai degraba doamna Turcan era grabita si decisa sa execute cu orice pret comanda politica primita.

A ascuns proiectul de raport al domnului Hunor Kelemen - era prea favorabil si nu servea cauzei, si a facut tot posibilul sa impuna varianta sa, care reprezenta exprimarea sentintei politice: decapitarea lui Nicolau. A nadusit mult doamna Turcan, ca un adevarat activist stalinist", a mai spus Nicolau.

Acesta a precizat ca va cere „sa fim judecati de oameni competenti si cu buna-credinta si sa se schimbe urgent Legea de organizare si functionare a televiziunii publice, in sensul depolitizarii ei. Altfel, TVR va fi mereu o tentatie pentru politicienii care nu pot guverna fara un mijloc de manipulare. Impotenta ii predispune pe unii spre viol".