Mii de oameni ataca institutiile statului in Uzbekistan, cerind demisia presedintelui Karimov. Autocratia de la Taskent trage in demonstranti si coloreaza insurgenta in verdele islamist.

Armata din Uzbekistan a deschis ieri focul in plin intr-un grup de 10.000 de protestatari din orasul estic Andijan, cea de-a patra localitate ca importanta a tarii, dupa ce in noaptea de joi spre vineri demonstrantii, alaturi de insurgenti inarmati, au luat cu asalt si au cucerit institutiile statului, o garnizoana militara si o inchisoare de maxima securitate.

Tensiunile din republica central-asiatica, una dintre primele foste republici sovietice care au intors spatele Moscovei si, dupa 11 septembrie 2001, s-au aliat cu Washingtonul, sint puse de regimul autoritar de la Taskent pe seama extremistilor islamisti.

Substratul protestelor este insa greu de determinat, in conditiile in care, in ultimii ani, autocratia seculara a presedintelui Islam Karimov foloseste pretextul luptei impotriva gruparilor teroriste islamice din Uzbekistan pentru a distruge prin violenta orice tip de opozitie.

Protestatarii vor „dreptate si libertate"; armata trage in plin

In ciuda embargoului pe informatii impus inca de joi de regimul de la Taskent, agentiile de presa internationale au relatat ca cel putin un om a fost ucis si alti cinci raniti, vineri, la Andijan, dupa ce militarii au tras in plin in multime. In cursul noptii, alti noua oameni fusesera ucisi de civili neidentificati care deschisesera focul asupra demonstrantilor.

Conform BBC, protestatarii, care au solicitat demisia lui Karimov, care conduce tara din 1991, si medierea crizei de catre Moscova, cereau in strada „dreptate si libertate".

Concomitent insa, implicarea elementelor islamiste raminea ieri o versiune posibila, pentru ca grupuri de barbati inarmati eliberasera circa 4.000 de prizonieri - atit detinuti politici, cit si infractori de drept comun – din inchisoarea locala.

Mai mult, lideri autointitulati ai miscarii de protest cerusera eliberarea lui Akram Iuldasev, intemeietorul unei grupari islamiste, iar Moscova a refuzat diplomatic sa se implice.

Orasul Andijan se afla in Valea Fergana, o zona instabila in care extremistii islamisti atrag tot mai multi adepti din cauza saraciei, dar si a persecutiilor la care civilii sint supusi de catre autoritati.

Violentele de joi si vineri sint aparent o degenerare a unui protest pasnic, de mici dimensiuni, in care, timp de patru luni, rudele a 23 de oameni de afaceri, inculpati pentru apartenenta la o organizatie islamista, au denuntat persecutiile justitiei politizate.