Asteptat cu sufletul la gura, discursul lui Ion Iliescu, rostit ieri in fata participantilor la Consiliul National al PSD, nu a fost de natura a-i ridica de indignare sau, dupa caz, de fericire, din fotolii pe liderii actuali ai partidului. Singurul element de intransigenta s-a resimtit numai in tonul rostirii discursului.

Toti asteptau sa vada daca Iliescu accepta o functie onorifica, ori isi anunta demisia din PSD, sau daca va contesta votul de la congresul care l-a rejectat. Nimic din toate acestea nu s-a intamplat. Iliescu nu are nici macar forta sa plece din PSD. Nu prea mai are cu cine. Astfel incat fostul presedinte a anuntat ca nu doreste nici o functie de conducere.

Nu si-a anuntat demisia din partid, spunand doar ca se mai gandeste daca sa mai ramana membru, dar unii din oamenii sai au amenintat ca vor da o noua dimensiune luptei interne de partid. In ciuda afirmatiei lui Iliescu potrivit careia: "Singura concluzie ce se impune este retragerea mea din joc".

Avand in vedere insa atacurile lansate de sustinatorii sai impotriva noilor lideri - mai ales impotriva liderului de la Cluj, Ioan Rus (identificat drept principal vinovat pentru trecerea pe linie moarta a fostului presedinte) - se poate concluziona ca la sedinta Consiliului National de ieri de fapt Ion Iliescu a dat semnalul declansarii unei batalii interne: PSD contra PSD.

De o parte a baricadei fidelii Bunicutei, de cealalta parte, noii lideri taxati de gasca iliesciana drept "aroganti", "falsi", "vulnerabili", "autori de cabala", "oameni cu mentalitati si comportamente aristocratice".