Finalul Consiliului National al PSD a fost in coada de peste. Dupa un discurs virulent la adresa unor lideri social-democrati - care, in opinia sa, ar fi facut manevre de culise pentru ca el sa nu ajunga seful partidului -, Iliescu si-a dat demisia din toate functiile si a aratat ca se gandeste serios sa plece si din PSD.

Tensiunea de dinaintea inceperii Consiliului National s-a facut serios simtita printre unii fruntasi ai PSD. Majoritatea se intreba ce urma sa faca Ion Iliescu, daca va pleca sau nu din partid, scindand astfel PSD.

Potrivit unor zvonuri, singurul care nu-si facea deloc probleme era Adrian Nastase, care ar fi aflat din timp ca Iliescu nu urma sa se rafuiasca direct cu el. La ora 12,00 - ora inceperii Consiliului National -, Iliescu si-a facut aparitia relaxat si zambitor. Cu putin inainte de sosirea acestuia, au aparut si exponentii "grupului de la Cluj", Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas.

Iliescu nu s-a ferit de ziaristi, dar nu a dorit sa faca nici un comentariu in legatura cu discursul pe care il va sustine in plenulonsiliului.

Steagul lui Geoana

Constient de cele ce vor urma, presedintele PSD, Mircea Geoana, a militat pentru spiritul de echipa in partid. El i-a indemnat pe cei peste 500 de participanti la unitate si la coagularea fortelor pentru a ridica "steagul de lupta" al revenirii in forta a PSD pe scena politica romaneasca.

In timpul discursului sau, Mircea Geoana a renuntat la un moment dat la textul scris si s-a adresat liber participantilor, indemnandu-i sa renunte la luptele interne de partid si sa continue programele de succes ale fostei guvernari. Iliescu a ascultat relaxat discursul lui Geoana si nu a aplaudat deloc, asa cum au facut-o majoritatea celor prezenti.

"Sentimentalul" Nastase

Presedintele executiv Adrian Nastase a jucat din nou cartea politico-sentimentala si a facut un apel catre toti membrii de partid sa gandeasca in termeni de colegialitate si respect relatia cu Ion Iliescu.

Nastase a aratat ca nu pune in discutie rezultatul votului de la congres, care trebuie respectat si care, in opinia sa, reprezinta "un anumit mod de a vedea viitorul partidului", dar a afirmat ca nu se poate construi viitorul partidului fara a avea grija de ceea ce a insemnat "istoria noastra comuna". "Va invit la intelegere si colegialitate", a spus Nastase.

Uvertura numita Serban Nicolae

Razbunarea care se astepta de la Ion Iliescu, in discursul care urma sa vina, a fost prefatata de unul dintre apropiatii acestuia, senatorul Serban Nicolae. Acesta i-a atacat destul de dur pe liderii ardeleni de la Cluj, spunand explicit ca are mari retineri fata de acestia.

Serban Nicolae si-a exprimat nemultumirea fata de ultimul document lansat de "gruparea de la Cluj", in care se arata, intre altele, ca social-democratia s-ar fi nascut in Transilvania. "O prostie de genul asta asteptam de la Sabin Gherman, nu de la un coleg de partid. Regionalizarea social-democratiei nu este cea mai fericita alegere", a spus Nicolae.

Razbunarea in vorbe

In discursul sau, Ion Iliescu a atacat dur conducerea validata de ultimul congres al partidului, declarand ca nu se mai regaseste alaturi de aceasta echipa si ca se va gandi daca mai ramane membru de partid.

El i-a acuzat pe actualii conducatori ai PSD de deviationism de la doctrina social-democrata si de faptul ca, prin masinatiuni si negocieri subterane, au orchestrat indepartarea sa din conducerea partidului. Iliescu a sustinut ca nu este interesat de nici o functie, dar a precizat ca va ramane angajat ferm pentru sprijinirea actiunilor social-democrate autentice.

Inainte de a anunta ca se retrage din linia intai a partidului, Iliescu a aratat ca exista doua variante pe care le-a luat in calcul in privinta alegerilor de la congres: fie votul exprimat a reflectat o situatie reala a membrilor de partid care l-au perceput ca pe un om al trecutului, fie a fost vorba despre rezultatul unor interese de grup clientelare si al unor aranjamente.

In ambele cazuri, a precizat Iliescu, singura solutie ramane retragerea sa.