Majoritatea populatiei din Germania si Franta considera Romania si Bulgaria drept exportatoare de proxeneti, prostituate si bande de minori si nu va aprecia aderarea celor doua tari la UE drept regasirea unor frati pierduti de mult timp, comenteaza Der Spiegel, in editia electronica de limba engleza.

Cu un an in urma, liderii UE sustineau, in mod idealist, extinderea Uniunii ca datorie istorica.

Dar, in mod foarte clar, au neglijat pregatirea adecvata a cetatenilor pentru poverile si dificultatile implicate de extindere, afirma revista germana, intr-un articol publicat la inceputul saptamanii, sub titlul „Cine vrea Uniunea Europeana?".

Rezistenta intampinata de Constitutia europeana este si un rezultat al faptului ca europenii nu au avut suficient timp pentru a prelucra extinderea spre Est si nici nu li s-a cerut opinia.

Acum, Romania si Bulgaria, urmatoarele doua candidate, a caror aderare este programata pentru 2007, nu vor fi salutate in Germania si Franta.

Revista adauga ca, desi liderii europeni isi sustin fara incetare sprijinul pentru UE, cetatenii din tarile Uniunii devin tot mai sceptici. Pe masura ce temerile privind forta de munca ieftina din Est se intensifica, respingerea Constitutiei devine o posibilitate foarte reala.

Cancelarul german, Gerhard Schroeder, considera ca solicitarea opozitiei privind renegocierea tratatelor de aderare a Romaniei si Bulgariei a avut un caracter populist. „Este un cuvant care a devenit aproape o obscenitate pentru cancelarul german Gerhard Schroeder, care se incrunta de obicei cand il mentioneaza.

De obicei, il spune incet, oftand putin, exprimand un amestec de condescendenta blanda si dezgust retinut", afirma Der Spiegel.

Pe masura ce criticii politicilor europene ale lui Schroeder devin tot mai zgomotosi, persoanele care calatoresc cu el au posibilitatea sa observe reactiile fata de „cel mai putin sofisticat dintre trucurile politice".

Revista afirma ca, in momentul in care opozitia germana a cerut renegocierea tratatelor, Schroeder a considerat cuvantul „populism" suficient pentru a respinge atacul.

„Cand tabloidul Bild a publicat fotografii ale unor romani deasupra explicatiei «Asteptam cu nerabdare locurile de munca germane», raspunsul cancelarului a fost sa ofteze si sa rosteasca scurt cuvantul «populism». Cu aceasta, problema a fost rezolvata pentru Schroeder", adauga Der Spiegel.

Cancelarul german spune ca Europa este prea importanta pentru a lega deciziile politice de capriciile opiniei publice, „desi el este un om politic care si-a cladit cariera reusind sa sesizeze modificarile starii opiniei publice.

„Totusi, in acest caz, Schroeder pare sa creada ca opinia populara este neintemeiata", comenteaza revista germana.