Ion Iliescu a anuntat, ieri, ca se retrage „din joc". O retragere care nu inseamna nimic concret, deoarece fostul presedinte nu a spus transant daca iese din PSD si daca va porni un nou proiect politic.

Iliescu a tinut, in fata Consiliului National, un discurs lung de infierare, in care a facut trimitere la „mentalitatea corupta si parazitara", la „comportamentul arogant si aristocratic al unor lideri", la profitori.

In discursul sau, Ion Iliescu a rostit patru nume: Adrian Nastase (caruia i-a reprosat declaratia referitoare la incheierea „paternalismului" in PSD), Mircea Geoana (pe care l-a certat pentru „nota falsa" a speech-ului de acum trei saptamani), Viorel Hrebenciuc si Vasile Dancu (pe care i-a acuzat de manevrarea voturilor, citand dintr-un material

de presa).

In final, Iliescu a spus: „Sunt obligat sa-mi reconsider relatiile cu conducerea actuala a partidului. (...) Ramane sa reflectez in continuare asupra oportunitatii mentinerii calitatii de membru al PSD".

„Eu va spun c-am obosit moral". Cu aceasta fraza, Mircea Geoana a vrut sa puna capat discutiilor interne pe marginea subiectului Iliescu. Presedintele PSD a vorbit in deschiderea Consiliului si a anticipat discursul iliescian cu un apel la calm: „Eu unul va spun ca am obosit, nu fizic, ci psihologic si moral.

Noi nu stim sa dam alte mesaje decat despre discutii, scenarii, pregatiri de discursuri?! Avem nevoie de putin umor, de o serenitate de echipa". Adrian Nastase a avut un discurs in stilul sau: l-a laudat si pe Geoana, l-a periat si pe Iliescu.

Ion Iliescu a admis, in discursul sau, faptul ca s-ar putea ca pesedistii sa-l perceapa drept „un om al trecutului, o piesa perdanta pentru partid".

„In acest caz, singura concluzie pertinenta care se impune este retragerea mea din joc, scutind, astfel, noua echipa de conducere de prezenta si de influenta mea, ca si de asa-zisul meu paternalism, cum l-a numit dl. Nastase".

Retragerea s-ar impune, a sugerat Ion Iliescu, si daca se va dovedi ca rezultatele Congresului sunt „o reflectare a aranjamentelor si tranzactiilor". Si in aceasta situatie, Iliescu crede ca nu are nici un motiv sa colaboreze cu noua echipa formata din „oameni care s-au pretat la acte necinstite si jocuri de culise".

Ca la 40 de ani...

Iliescu a tinut sa le aduca aminte pesedistilor ca, prin prezenta sa pe listele parlamentare, PSD a obtinut, la alegeri, „mai mult decat, poate, merita".

Fostul lider pesedist se considera o victima a colegilor sai de partid, pe care, sustine el, i-a criticat in mod constant: „S-a vrut izolarea mea, a celui incomod prin pozitiile de condamnare a coruptiei".

Iliescu i-a acuzat pe unii colegi „care nici macar nu nutresc respect reciproc, poate chiar din contra", ca „si-au dat mana intr-o veritabila conjuratie, uniti de interesul comun de a-si asigura pozitii de control in conducerea partidului".

Iliescu a cerut Consiliului de Integritate Morala a PSD sa cerceteze modul in care s-a desfasurat Congresul si sa ia masurile statutare care se impun.

Pana atunci, Ion Iliescu se simte ca in 1971, cand a fost marginalizat de regimul comunist: „Multi din cei care mi-au aratat prietenie, cautau sa se afiseze cu mine, ma ocoleau, se fereau sa nu se afle, sa se stie ca aveau contact cu mine.

Mi-as dori, in conditii de democratie, de exprimare libera a gandurilor, sa nu repetam aceasta istorie trista, din anii totalitarismului". Putini fruntasi ai PSD au preferat sa se afiseze ieri cu Ion Iliescu.

Printre „indrazneti" s-au remarcat Dan Ioan Popescu, Dan Mircea Popescu (proaspat ales presedinte al Consiliului National), Corina Cretu si Nora Rebreanu.

Ce planuieste fondatorul PSD?

Ion Iliescu nu iese din partid, cel putin nu acum. Planurile sale au fost explicate la modul genera in sintagme precum: „Voi sprijini eforturile de unificare a social-democratiei" sau „voi ajuta actiunile de consolidare a unei veritabile miscari social-democrate care sa se adreseze problemelor Romaniei profunde ignorate adesea de PSD".

Liderii PSD incercau sa desluseasca ieri ce a vrut sa spuna Ion Iliescu, cei mai multi marginindu-se sa-si exprime speranta ca discursul nu a insemnat un adio.

Adrian Nastase a anticipat ca Iliescu nu va pleca din partid, iar Mircea Geoana a comentat ca discursul audiat a continut, pe langa „o analiza lucida", si „elemente de amaraciune personala". Presedintele PSD a adaugat ca nu a fost surprins de vehementa alocutiunii: „Stiam deja tot ce va spune".

"Clujenii", bombardati din toate partile

Desi Ion Iliescu nu i-a rostit numele, liderul PSD Cluj, Ioan Rus, s-a simtit dator sa raspunda aluziilor facute de fostul presedinte, dar si atacurilor directe ale lui Serban Nicolae si Dan Ioan Popescu la adresa grupului de la Cluj.

Rus a negat orice aranjamente de culise: „Eu nu am invatat pe nimeni cum sa voteze, dar celor care m-au intrebat cu cine votez le-am spus. Noi, liderii din Transilvania si Banat, am gasit intelegere si la alte filiale, din toate regiunile tarii.

Nu am facut aranjamente, tot ce am facut a fost pentru binele partidului, fara sa urmarim un interes privat". Pe holuri, Viorel Hrebenciuc facea distinctia intre „aranjamente" si „negocieri".

Dan Ioan Popescu nu vrea in conducere

Presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a anuntat ca nu va uza de dreptul pe care statutul partidului il confera liderilor locali, de a participa la sedintele Biroului Permanent National. „Cedez locul Ilfovului, pentru ca aceasta organizatie a obtinut rezultate mai bune decat Capitala la alegeri", a spus Popescu.

Acesta este doar motivul de suprafata. In fond, Popescu a recunoscut ca rotatia pe care ar fi avut-o cu Gabriel Oprea, seful organizatiei Ilfov, in conducerea partidului, are „un caracter formal". Altfel spus, Dan Ioan Popescu nu vizeaza un post in care nu ar sta decat temporar.

Tot ieri, s-au ales sefii Comisiilor de integritate morala si de control financiar. La prima, presedinte este Cristian Diaconescu, secundat de Iorgovan, tatal hotilor, in calitate de prim-vice, iar, la cea de-a doua, necunoscutul Gabriel Burlacu. (L. Ruse, F. Negrutiu)