Conducerea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a intrat cu materialul didactic al studentilor intr-o combinatie imobiliara cel putin suspecta.

Pentru constructia unui cartier de vile de lux aceasta a pus la bataie terenul Statiunii Belciugatele si cel al Fermei Baneasa, adica locurile in care studentii faceau practica.

Pe cele 224 de hectare ale Universitatii se vor ridica 3.400 de vile de lux cu iesire la un lac artificial, 6 hipermarketuri, sedii de ambasade,14 blocuri pentru birouri si terenuri de sport.

In SC Baneasa Investments SA, Universitatea a intrat cu terenul evaluat cel putin suspect la 10 euro metru patrat. Cu toate ca avea cel mai valoros aport, prin subevaluarea terenului Universitatea a devenit actionar minoritar. In schimb, celelalte firme asociate si-au supraevaluat patrimoniul, ceea ce le-a permis sa detina controlul afacerii.

In combinatia cel putin dubioasa, o singura firma a contribuit cu bani.

Din evidentele Registrului Comertului reiese ca aceasta ar fi venit cu peste 7 milioane de dolari. Sediul firmei figureaza „in Marea Britanie, in localitatea Marea Britanie, la adresa Tawn Center Mall", iar conturile le are in paradisul fiscal din insulele Caiman.

In 2003, societatea Baneasa Investments SA a mai patentat o smecherie care sa o scuteasca de o investitie de cinci ori mai mare decat valoarea terenului.

Ea a facut Consiliului General al Municipiului Bucuresti o oferta de donatie pentru 183.573,93 metri patrati de teren insirati fix pe traseul drumurilor si al conductelor din viitorul cartier rezidential.

„Cadoul" a fost primit prin contributia primarului general interimar, Razvan Murgeanu, a viceprimarului general, Ludovic Orban, a consilierilor municipali si a actualului prefect al Capitalei, Mioara Mantale, care la acea data era presedinte de sedinta.

In Expunerea de motive fostul primar general interimar, Razvan Murgeanu, prezinta donatia ca pe o binefacere menita sa contribuie la majorarea patrimoniului municipalitatii.

In documentul semnat de domnia sa scrie: „Avand in vedere deficitul de terenuri apartinand municipalitatii, rezultat ca urmare a punerii in aplicare a legislatiei ce reglementeaza restituirea imobilelor catre fostii proprietari, apreciem ca oportuna acceptarea ofertei de donatie si propun spre aprobarea Consiliului General al Municipiului

Bucuresti proiectul de hotarare privind acceptarea ofertei de donatie a terenului in suprafata de 183.573,93 metri patrati situat in Bucuresti, Soseaua Bucuresti-Ploiesti nr. 42-44, sector 1".

La randul sau, viceprimarul general, Ludovic Orban, a aprobat Raportul de specialitate in care in mod explicit sunt desenate drumurile pe sub care trebuie sa treaca tevile de gaze, apa si canal.

Astfel, parcela 5 e drumul dintre DN1 si Aleea Privighetorilor, iar cele cu numerele 8, 9 si 11 leaga centrul miniorasului de aeroport si soseaua Bucuresti-Ploiesti. Acum afacerea cu donatia s-a mutat la Primaria sectorului 1.

Primarul Andrei Chiliman s-a aratat incantat de pomana chiar daca numai pentru o bretea de deviere a circulatiei de pe DN1 va trebui sa cheltuiasca un miliard jumate din bani publici. Problema lui este ca pana la rectificarea de buget nu are toti banii.

Terenul din Baneasa a intrat in proprietatea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara printr-un act de donatie. Acesta impune insa o restrictie. „Terenurile si cladirile afectate Academiei de Inalte Studii Agronomice nu se vor putea instraina nici total si nici in parte pentru orice destinatie ar fi".