Bancile nu au achizitionat, joi, titluri de stat cu scadenta la doi ani si au solicitat dobanzi mai mari pentru cele cu maturitate de trei ani, la scurt timp dupa anuntarea datelor statistice privind cresterea inflatiei in luna aprilie, care a determinat revenirea ratei anuale la doua cifre.

La licitatia organizata joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru Ministerul Finantelor Publice, Trezoreria a respins toate ofertele pentru obligatiunile la doi ani, considerand ca dobanda solicitata este prea ridicata. Emisiunea similara lansata la 5 mai a avut o dobanda de 7,5%. Dobanda titlurilor la trei ani a crescut la 8%, cu 0,1 puncte peste nivelul de la 5 mai.

Finantele au vandut obligatiuni de 1.000 miliarde de lei, conform programului.

Pe de alta parte, obligatiunile de stat cu termen de cinci ani au fost adjudecate la o dobanda de 7,8%, egala cu cea de saptamana trecuta. Valoarea adjudecata a fost insa de doar 865 miliarde de lei, fata de nivelul programat de 1.500 miliarde de lei. Majoritatea titlurilor au fost cumparate de banci in cont propriu si doar o mica parte in contul clientilor.

Institutul National de Statistica a anuntat, joi, ca rata inflatiei a crescut, in luna aprilie, la 1,8%, comparativ cu 0,3% in luna martie, in principal in urma majorarii preturilor la gaze naturale. Astfel, inflatia raportata la luna aprilie a anului trecut a revenit la 10%, nivel sub care s-a mentinut din luna noiembrie 2004.