Contribuabilii care nu depun sau nu trimit pana luni, 16 mai (data postei), declaratia de venit global risca o amenda de la 100 de mii la 1 milion de lei. Nu e prea mult. Mai grav e daca contribuabilii care depun declaratia incearca sa pacaleasca Fiscul. Iar romanii o fac, bazandu-se pe incapacitatea statului de a-i controla.

Inspectorii fiscali ne-au dezvaluit cateva din modalitatile prin care romanii eludeaza legea.

Romanii se inghesuie sa-si declare veniturile, dar nu chiar pe toate

Daca declaratiile de venit global au fost completate gresit, contribuabilul are posibilitatea de a depune declaratii rectificative. Daca eroarea este descoperita de inspectorii fiscali este emisa o decizie anuala de impunere pentru intregul an in care se calculeaza diferenta de impozit de plata aferenta veniturilor suplimentare identificate.

Intentia de a nu depune declaratia (in sensul sustragerii de la plata) este considerata infractiune si intra sub incidenta Legii evaziunii fiscale.

„Cele mai frecvente greseli se refera la omisiuni in ceea ce priveste unele venituri obtinute in cursul anului, nu neaparat din vina contribuabilului. Cateodata vina apartine platitorilor de venituri care nu inmaneaza documentele care sa ateste sumele incasate de contribuabil, astfel incat acesta sa le cunoasca si sa le inscrie in declaratie.

Noi recomandam citirea cu atentie a ghidului care insoteste formularele", ne-a declarat Robert Hofner, director in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

In 2004, majoritatea contribuabililor au depus declaratiile de venit global. „Gradul de conformare la depunerea declaratiei de venit global este in general bun si chiar foarte bun, anul trecut depasind 90%, daca luam in calcul si declaratiile depuse dupa termenul-limita ca urmare a notificarilor",ne-a declarat Hofner.

Anul trecut, ANAF a trimis, la nivelul tarii, peste 420.000 de notificari pentru incoerenta, erori si omisiuni.

O problema care apare frecvent in practica, spun specialistii marilor firme de consultanta, este nedeclararea veniturilor din strainatate: in timp ce dividendele obtinute in Romania nu trebuie declarate, intrucat se impoziteaza la sursa, cele obtinute in strainatate trebuie mentionate intr-o declaratie speciala, intrucat sunt supuse impozitarii.

In practica, dividendele respective raman, in majoritatea cazurilor nedeclarate.

Alte probleme apar la declararea sumelor exprimate in valuta, in unele cazuri fiind ceruta aplicarea unui curs de schimb valutar din ziua platii, iar in altele - in cazul veniturilor din strainatate- cerandu-se aplicarea cursului mediu al BNR pentru anul 2004.

Pe de alta parte, cetatenii romani angajati ai firmelor romanesti in strainatate trebuie sa plateasca impozit si pe teritoriul statului unde activeaza, in timp ce statul roman retine si el impozitul pe salariu.

Aici apare o noua problema: desi statul roman trebuie sa le inapoieze, potrivit legii, respectivilor angajati toate impozitele platite de ei in strainatate, pe declaratia IVG nu exista o rubrica dedicata acestor venituri salariale.

„Prin urmare, noi am fost «creativi»: am taiat rubrica de venituri comerciale si am scris in loc «venituri salariale». Este o procedura la limita legalitatii", spune un expert contabil.

Veniturile din strainatate scapa Fiscului

Specialistilor le este greu sa creada ca Fiscul dispune de resursele necesare unei monitorizari eficiente a declaratiilor IVG. Cel mai frecvent mod de eludare a obligatiilor fata de stat ramane nedepunerea acestor declaratii. In acelasi timp, nedeclararea unor venituri din strainatate este si ea la ordinea zilei.

„Posibilitatea cea mai frecventa de eludare a statului apare cand o persoana care obtine venituri in strainatate nu le declara in Romania. In rest, normele de completare sunt extrem de clare", spune Ioana Badescu, expert contabil al Apex. Exista insa si cateva metode de eludare a Fiscului, indirect.

Spre expemplu, in cazul impozitelor pe chirii, statul nu are cum sa verifice daca proprietarii si chiriasii inregistreaza sau nu contractele de inchiriere sau declara o valoare falsa, mult mai mica decat cea reala, a chiriei. In cazul profesiunilor liberale, totodata, unde nu exista chitante, onorariile sunt platite fara inregistrare in majoritatea cazurilor.