Uniunea Europeana s-a jucat pe parcursul ultimei saptamani cu nervii politici si economici ai romanilor. Mai intai, a amanat primirea observatorilor romani in Parlamentul European pana in iarna. Apoi a revenit si i-a poftit inca din toamna.

Aceasta rasturnare de situatie a fost determinata atit de lobby-ul Bulgariei si Romaniei, cit si de interesele grupurilor parlamentare din legislativul european, care doreau sa dea semnale pozitive omologilor romani si bulgari.

Intre timp, la Bucuresti, comisarii de la Bruxelles vorbesc din nou despre posibila amanare a aderarii cu un an si promit sa-i sacaie pe liderii romani si bulgari sa grabeasca reforma in punctele-cheie.

Unul dintre acestea este concurenta, un domeniu sensibil mai ales pentru Romania, unde ajutoarele de stat catre anumite companii incalca prevederile europene in domeniu.

Romania si Bulgaria forteaza la randul lor nota si, spre a oferi un exemplu statelor comunitare, ratifica Tratatul de aderare. Parlamentul de la Sofia a facut-o deja, cel de la Bucuresti mai asteapta pana la 17 mai.

Tot pe plan politic, dar la nivel de partid, Partidul Umanist a ingrosat randurile celor care vor sa-i reprezinte pe popularii europeni in Romania si s-a transformat in Partidul Conservator.

Dar socoteala de la Bucuresti nu se potriveste cu cea de la Bruxelles: pe crestin-democratii europeni ii intereseaza parteneri capabili sa guverneze. De aceea, viitorul doctrinar al PD, care balanseaza intre socialisti si populari, poate fi cheia reprezentarii curentului popular in Romania.

Economic vorbind, comisarul pentru Concurenta, Neelie Kroes, s-a prezentat la Bucuresti cu vorbe de incurajare a reformei, dar si cu avertismente grave. Daca situatia cucurentei romanesti nu se imbunatateste rapid, iar ajutoarele de stat nu dispar, UE va invoca notoria clauza de salvgardare, ceea ce va amana aderarea tarii cu un an.

Avertismentul i-ar ingrijora pe multi dintre managerii romani, daca acestia nu ar fi incantati deja de salariile pe care ii au si care ii plaseaza pe locul al 19-lea printre managerii europeni, potrivit unui ultim studiu.

In plus, ei sunt martorii boom-ului economic pentru statele central si est-europene admise deja, in contrast cu scaderea economica a multora dintre vest-europeni.

  • Clauza de salvgardare, stimulata de "concurenta"
  • Parlamentul European primeste in septembrie observatorii romani si bulgari
  • Secretarul general al PPE: "As prefera un partid aflat la guvernare"
  • Scrisori de avertizare pentru Romania si Bulgaria
  • Tratatul de aderare la UE, supus ratificarii pe 17 mai
  • Capital: Nota de plata a aderarii nu striveste Estul
  • Leafa la nivel UE pentru managerii romani