Cornel Nistorescu si Rodica Culcer, primul pentru conducerea Radioului, cea de-a doua pentru un post de conducere in TVR, sint singurele nume vehiculate in cadrul comisiei parlamentare de ancheta a celor doua institutii, dupa cum ne-au declarat deputatii Kelemen Hunor (UDMR) si Olguta Vasilescu (PPRM).

Din surse apropiate aceleasi comisii, confirmate si din zona Cotrocenilor, Stelian Tanase este vizat si sprijinit de liberali pentru presedintia TVR, in timp ce Rodicai Culcer i s-ar fi rezervat postul de sef la Stiri. Nistorescu si Tanase spun ca nu-i intereseaza aceste functii.

Cornel Nistorescu si Stelian Tanase sint vehiculati drept favoriti pentru sefiile Radioului, respectiv a TVR. In fruntea Departamentului de Stiri, ar putea ajunge Rodica Culcer.

Cornel Nistorescu ne-a declarat ca „il onoreaza, dar nu il intereseaza". „Pur si simplu, am alte planuri", a explicat fostul director al „Evenimentului Zilei", fara insa a da detalii. La rindul ei, Rodica Culcer, se declara si ea „onorata", dar spune ca „nimeni nu i-a propus nimic".

Calitatile sale sint „jurnalistice", mai spune fosta angajata a BBC, amintind ca in acest moment „nu are nici un contract cu nimeni". Stelian Tanase declara, la rindul sau, ca „nu stie nimic si ca nu este interesat de o astfel de functie administrativa".

Surse din Administratia Prezidentiala au declarat ieri ca „Rodica Culcer si Cornel Nistorescu ar fi agreati" pentru cele doua functii, „daca presedintia va fi consultata". Stelian Tanase ar fi o varianta agreata de liberali, mai spun surse din comisia de ancheta, dar Realitatea TV a confirmat ca acesta si-a prelungit contractul pina in toamna.

In ceea ce o priveste, deputata PNL Raluca Turcan spune ca „nu a auzit ca pina in prezent sa se fi discutat", dar ca „in acest moment nu este bine sa se discute pe aceasta tema".

Rapoartele TVR si Radio, votate in cel mult o luna

Ideea inlocuirii conducerilor SRTV si SRR vine pe fondul rapoartelor comisiei parlamentare de ancheta votate la sfirsitul saptaminii trecute, defavorabile conducerilor radioului si televizunii publice.

Ele nu atrag efecte imediate in cazul adoptarii de catre plenul celor doua camere, dar grabesc, prin continutul lor, discutarea rapoartelor de activitate ale celor doua institutii, a caror respingere in plen ar echivala cu demiterea conducerii. Rapoartele de activitate pe 2003 si 2004, ca si cele ale comisie de ancheta ar urma sa ajunga la plen impreuna, in termen de o luna.

UDMR vrea schimbarea Legii audiovizualului

Termenul de o luna fixat pentru dezbaterile in plen a rapoartelor de ancheta se suprapune cu cel in care coalitia ar urma sa incerce asumarea raspunderii pe un pachet de legi, ceea ce va deschide din nou calea negocierilor in interiorul arcului guvernamental, inclusiv in privinta numelor pentru viitoarele Consilii de Administratie.

PNL merge pe societatea civila

In acest moment, doar UDMR se declara de partea Aliantei, in ceea ce priveste votul la TVR si Radio, dar sugereaza ca ar putea conditiona acest vot. „Actuala putere ar trebui sa traga concluziile din greselile facute de PSD.

N-ar trebui sa numeasca sefii celor doua institutii pe criterii politice, solutia ar fi ca inainte de numirea unor noi consilii de administratie sa discutam modificarea legii audio-vizualului. Pentru asta ar fi nevoie de timp, ceea ce inseamna ca actualii sefi ar trebui sa ramina pe loc, ceea ce este iar destul de complicat", explica deputatul UDMR Kelemen Hunor, membru in comisia de ancheta.

„Cred ca domnul Nistorescu si doamna Culcer sau oricine altcineva din acesta categorie tot oameni politici se poate spune ca sint, tot pe baza de propuneri politice vor fi numiti in CA, daca legea nu se va modifica, iar noi exact acest lucru nu mai vrem sa se intimple", mai spune deputatul UDMR.

El nu este de acord cu modificarea legii asa cum o vede PNL, adica prin numirea CA de catre societatea civila, pentru ca in Ungaria, spune el, modelul nu a functionat. Din partea conservatorilor, vicepresedintele Daniela Popa spune ca „subiectul nu s-a discutat in coalitie", dar ca PC a sustinut puterea in comisia de ancheta.

Deputata PPRM Olguta Vasilescu spune ca nici in PRM nu s-a luat o decizie, dar surse din partid afirma ca se discuta trei variante: fie invalidarea lui Seuleanu, fie a ambilor presedinti, fie, cel mai probabil, PPRM se va opune demiterii lui Seuleanu si a lui Nicolau. PPRM este, totusi, la mina guvernului, pentru ca are o decizie de evacuare din sediul central.

Nicolau isi ofera demisia contra unei noi legi a TVR

Directorul TVR, Valentin Nicolau, i-a trimis o scrisoare deschisa premierului Calin Popescu Tariceanu, oferindu-si demisia in schimbul unei legi care sa garanteze independenta televiziunii publice.

„V-ati ridicat la putere prin sintagma Dreptate si Adevar. Acum goliti de continut aceste cuvinte coborindu-le in derizoriu prin una dintre cele mai grave imixtiuni si presiuni politice exercitate asupra Televiziunii Romane.

Ati facut din TVR un obiect de troc politic scotand dreptatea si adevarul acestei institutii pe taraba negustoriei politice. Promitand UDMR-ului o lege a minoritatilor asa cum si-o doresc maghiarii, ati cerut la schimb un vot „impotriva" intr-o inventata Comisie de Ancheta, ce a avut de la infiintarea ei ca scop inlaturarea unui om si caderea in genunchi a televiziunii publice.

Pentru asta nu ati ezitat sa violati constiinta unui deputat, membru al Comisiei, obligindu-l sa-si schimbe convingerile in numele disciplinei de coalitie.

Pentru votul PUR–Conservatorilor oare ce ati facut? Promisiunea ca Antena 1 va scapa de concurenta TVR-ului si ca va avea chiar un loc rezervat in noul Consiliu de Administratie, odata destituit cel vechi? Oare sa va fi zgircit neoferind nimic consistent PPRM-ului, decit o curte asidua pentru ca cele doua voturi ale sale in Comisie sa fie la fel de negative ca cele ale duetului Turcan –

Cioroianu?

Se pare ca uitati, domnule Tariceanu, ca ar trebui sa fiti in primul rind prim ministrul unei Romanii, impovarata de suferinta si cu suficiente probleme de rezolvat. Gasiti totusi timp si energie pentru a face negot cu legi si institutii lasind impresia ca Romania nu mai poate fi guvernata fara a avea la indemina un instrument de manipulare.

De aici si senzatia disperarii de a pune mina pe TVR si de a o transforma intr-o televiziune de partid cu care sa se arate romanilor o realitate mai aproape de rozul cravatelor oficiale.

Vorbiti frumos despre libertatea presei, justitie si cetateni, dar nu ati ezitat vreme de aproape cinci luni sa tineti Televiziunea Romana sub calcatura talpei politice, umilindu-i uman si profesional pe ziaristii ei. Iar televiziunea publica, chiar daca nu place unora, este a cetatenilor si nu a politicienilor.

De ce trebuie sa ni se demonstreze tot timpul ca in Romania politicienii vor sa isi ascunda mereu incompetentele prin intermediul presei. Asta explica poate pretul mare pus pe sticla televizoarelor si cerneala tiparelor atunci cind e nevoie ca romanii sa fie amagiti.

Permiteti-mi un mic sfat. Gratis. Marile batalii politice nu se cistiga in virtualitatea lucrurilor. Imaginea unei Romanii reconditionata virtual prin televiziune nu ii mai convinge pe romani sa voteze altfel decit in consecinta a ceea ce traiesc ei cu adevarat. De aceea afacerea pe care ati incheiat-o nu cred sa va aduca mari beneficii. Am mai oferit cuiva acest sfat.

Pesemne ca abia dupa ce a pierdut alegerile mi-a dat dreptate.

La final, in acelasi spirit comercial, va reamintesc de oferta pe care am mai facut-o. Demisia mea contra unei legi noi de organizare si functionare a TVR, complet depolitizata. Un schimb onorabil, de data aceasta, care va da posibilitatea onesta si legala de a scapa de mine".