Un sfert din pretul caselor noi reprezinta taxe si impozite, iar valoarea celor din zidarie nu coboara sub 50.000 de euro. Ofertele constructorilor incearca sa contrabalanseze preturile.

Desi preturile sint orbitoare, Artur Silvestri, expert in gestiune imobiliara, considera ca ele ar scadea, daca ar exista o oferta adecvata la casele pe pamint.

O casa din lemn, de 80 mp, cu toate normele si tehnologiile incluse, se achita in provincie cu 25.000 de euro. Firmele deja prefera materiale mai scumpe, ce cresc randamentul si calitatea lucrarilor.

Deocamdata, in Bucuresti se construiesc case de 100 mp, la 50.000 de euro - cu TVA, la diferite dotari, asadar oferta minima „la cheie" atinge lejer 380 de euro/mp, cu TVA, desi exista destule cu 50% mai mult.

Casele se scumpesc, materialele mai putin

Legea nr. 212/2002 privind achizitiile publice, clarifica problema taxelor, iar constructorii ne confirma ca un sfert din pretul caselor ajunge la stat: „Circa 25% din valoarea totala insumeaza taxe si impozite", ne declara Gabriel Ceanga, sef marketing La Casa.

Si unii antreprenori cred ca pretul caselor e nejustificat fata de costul materialelor: „Pretul materialelor nu s-a modificat prea mult. Noi transmitem clientilor reducerea negociata cu furnizorii de materiale si organizam cit mai bine fiecare faza de lucru ca sa reusim sa pastram preturile din anii trecuti", spune Anthony Gabriel Lungu, director general la Zondap Constructii.

Acesta considera ca unii constructori practica tarife prea mari, chiar daca materialele reprezinta trei sferturi din pret: „Manopera firmelor este de 18-22% din pret si se impoziteaza pe devizul clientului cu peste 30%", ne arata acesta. Apoi se mai aplica TVA-ul si rezulta pretul de vinzare. Din toamna, preturile au saltat serios: „Fata de septembrie, preturile s-au majorat cu circa 30%.

Pe plan extern, la materialele de import, sigur nu sint aceleasi cresteri de la noi. Cimentul si caramida se produc tot in tara, dar preturile in constructii au crescut", spune arhitectul Octavian Ungureanu.

In orice caz, cererea la materialele de constructii e in continua crestere: „In ultimii sapte ani consumul de materiale s-a dublat. In 2004 cresterea a fost de 10-12%, iar ritmul se pastreaza, insa cimentul reprezinta doar 3-5% din pretul unei locuinte", a declarat Philippe Questiaux, presedinte director general Lafarge Romcim.

Ramine sa intelegem de ce preturile locuintelor au continuat sa creasca, desi exista destui furnizori de materiale care nu au efectuat scumpiri in ultimele luni. La cererea tot mai mare, Bucurestiul ofera variante pentru bugete „mici", unde o casa la 100 mp ajunge la 60.000 de euro, fara TVA. Casele de 80-100 mp sint mai accesibile si au cautare mai mare.

De regula, garantia unei case construite este de 5-10 ani, apoi service-ul se face prin contract cu firma respectiva.

Cum se incepe casa?

„Pentru o constructie trebuie cumparat terenul, nu inainte de a solicita certificatul de urbanism, in scopul instrainarii terenului ales. Proiectul se face pe baza CU, apoi se string ofertele pe baza antemasuratorii de la proiectant - simultan cu depunerea dosarului PAC la primarie.

In final, se alege constructorul in functie de bugetul disponibil si ofertele anteprenorilor", arata Anthony Gabriel Lungu. O casa cu un etaj, se ridica „la rosu" in circa trei luni, daca nu apar alte dificultati. Finisajele - 45% din costuri, dureaza la fel, deci timpul mediu ar fi de 6-8 luni.

Casele in regie proprie ating 5% din totalul construit si depasesc deseori bugetul, desi pretul la materiale este factorul de baza. Multe costuri apar pe parcurs, iar lucrarea nu are garantie, cum ofera firmele autorizate.