Pentagonul va desfiinta sau restructura 62 de baze militare, majoritatea de pe teritoriul SUA, a anuntat secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, la sfarsitul saptamanii trecute.

Rumsfeld va prezenta astazi in Congres planul de restructurare, ce vizeaza flexibilizarea unitatilor militare, care trebuie sa devina gata de amplasarea de pe un teatru de operatiuni pe altul intr-un timp cat mai scurt, cu costuri cat mai mici posibile.

O versiune definitiva a proiectului ar urma sa fie adoptata in toamna, dar tendinta de reducere a instalatiilor militare si reamplasare a trupelor este ireversibila.

Vestea desfiintarii a cel putin 32 de baze si a "reconfigurarii" altor 775 de facilitati militare a starnit proteste intr-o serie de mici comunitati in care Ministerul Apararii era cel mai mare angajator.

Din New Jersey pana in California, angajatii civili si familiile militarilor au iesit in strada sa-si arate nemultumirea, anuntand ca vor face uz de toate mijloacele democratice pentru a bloca proiectul lui Rumsfeld.

Numai in Connecticut si Maine vor fi pierdute 30.000 de slujbe, iar in alte state vor fi inchise baze care datau din timpul Razboiului Rece si erau privite ca cele mai sigure locuri de munca din zona.

Pentagonul estimeaza ca va face o economie de 48 de miliarde dolari pentru urmatorii 20 de ani si nu pare impresionat de protestele comunitatilor locale, care pretind ca vor pierde sume la fel de mari imediat dupa plecarea militarilor.

Pierderea locurilor de munca pentru angajatii Ministerului Apararii va declansa un efect de domino, afaceri indirect legate de industria de aparare fiind in pericol de faliment.

Este greu de crezut ca protestele vor reusi sa schimbe mare lucru, in conditiile in care restructurarea a fost ceruta de insusi Bush si este recomandata de majoritatea analistilor militari.

Bazele SUA trebuie sa devina mai mari, sa contina toate categoriile de forte armate (care trebuie determinate pe aceasta cale sa colaboreze mai bine) si sa poata indeplini functii multiple.

Reamplasarea bazelor mai tine cont si de obiectivele strategice ale SUA in secolul 21, cele mai multe urmand sa fie pe coasta Pacificului, in vreme ce pericolul submarinelor sovietice pe coasta atlantica nu mai este de actualitate.

In Europa, noua viziune stategica prevede reducerea bazelor din Germania si Italia si relocarea unor unitati mai mici cat mai aproape de Orientul Apropiat, inclusiv in Romania si Bulgaria.

De asemenea, reamplasarea bazelor de pe teritoriul american tine de motive mult mai prozaice, precum cautarea unor suprafete de pamant mai mari si mai ieftine, astfel fiind mai avantajate sudul si centrul SUA.

In sud, state precum Florida, Texas, Georgia, Carolina de Sud si Alabama vor obtine cel putin 35.000 de noi locuri de munca din reamplasarea trupelor.

Adversarilor presedintelui nu le-a scapat faptul ca Texasul, unde Bush a fost guvernator, si Florida, condusa de fratele presedintelui, vor beneficia de cele mai multe noi locuri de munca oferite de Pentagon.