Discursul acuzator al lui Ion Iliescu, de la Consiliul National, indreptat spre actuala conducere a PSD, si criza de inima suferita de fostul sef al statului vineri seara au bagat frica in principalii lideri ai partidului.

Conducerea partidului nu mai este atit de grabita sa-l schimbe pe Ion Iliescu din functia de lider al senatorilor PSD. Mai mult, reactiile liderilor PSD la acuzatiile dure de coruptie adresate lor vineri, la Consiliul National, de catre Ion Iliescu, au fost retinute.

Motivul, potrivit membrilor PSD: spaima lor ca nu cumva criza de inima suferita de Ion Iliescu vineri seara, dupa sedinta de partid, expresie a supararilor acumulate de acesta in ultimele trei saptamini, sa nu provoace o drama pentru care ei ar putea fi acuzati de opinia publica.

Iliescu continua sa-i surprinda pe liderii PSD. El avea pregatite, vineri, doua variante de discurs: unul in care ii acuza, punctual, pe Geoana, Nastase, Mitrea si Rus de „cabale si jocuri de culise" si pe Viorel Hrebenciuc de coruptie, si un alt discurs, mai temperat, in care acuzatiile erau mai generale. In ambele variante, Miron Mitrea era cel mai putin atacat.

In final, Iliescu a preferat al doilea discurs.

Iliescu isi banuieste colegii de propagarea unor zvonuri false

Ion Iliescu sufera de cardiopatie ischemica. Esecul, de neimaginat pentru el, suferit la congres si atitudinea principalilor lideri ai partidului care i-au aratat ca se pot debarasa de el dupa ce i-a ajutat sa acceada la cele mai inalte functii in stat, l-au imbolnavit.

Vineri seara, dupa Consiliu, tensiunea arteriala a lui Iliescu a depasit parametrii normali. „A facut un mic puseu de tensiune, cu una-doua linii peste limita normala. E in regula acum", a declarat senatorul doctor Sorin Oprescu.

Simbata seara, lui Iliescu ii revenise partial tonusul si pe deplin apetitul de rafuiala cu conducerea PSD: el si-a linistit „prietenii care, in mod sincer, au fost preocupati de aceasta zvonistica", neconfirmata de doctori, privind un atac de cord.

Fostul lider si-a pregatit „celule de criza" in judete

Accidentul suferit de Ion Iliescu a atenuat preocuparea conducerii centrale a PSD privind schimbarea sa din calitatea de sef de grup in Senat.

Conform liderilor PSD, functia este dorita de Mircea Geoana. „Nu stiu daca schimbarea se impune in mijlocul sesiunii", a declarat senatorul Vasile Dincu. „Deocamdata, grupul are un lider. Nu cred ca in momentul acesta se pune problema inlocuirii. Doar de Ion Iliescu depinde daca va pleca sau nu", a precizat si senatorul Ion Solcanu.

Iliescu ezita intre a ramine in PSD si a continua sa-i critice pe colegii sai sau a pleca si a crea un alt partid, declarat de stinga. Conform apropiatilor sai, Iliescu, prin discursul de vineri, „a rupt puntile de comunicare cu actuala conducere si a stricat imaginea publica a liderilor PSD".

Strategia lui Iliescu, in cazul in care ramine membru PSD, prevede continuarea criticilor si adincirea faliilor care exista intre grupurile din partid. In cazul unui abandon al partidului, amintit si in discursul sau de vineri, Iliescu se poate baza pe unele „celule de criza" create in structurile judetene, care asteapta un semnal de la el pentru a-l urma in crearea unui alt partid.

„Nu cred ca il vor urma multi, daca va pleca, dar nu cred ca va pleca", a spus Vasile Dincu.

„Nu cred ca discursul sau de vineri a fost un mesaj de adio", a precizat Miron Mitrea. Nici Adrian Nastase, nici Viorel Hrebenciuc nu cred ca Iliescu ii va abandona. Corina Cretu, pupila politica a lui Iliescu, a fost mai evaziva: „Iliescu va ramine in partid. Nu stiu pentru cit timp. El va decide".