- Cum a inghitit SRL-ul "Apaproiect" SA-ul "Aquaproiect" -

Despre incredintarea directa a 133 de proiecte catre "Aquaproiect" nu credem ca mai este prea mult de cercetat, deoarece lucrurile au fost in asa fel dirijate incat sa nu mai existe concurenta in acest domeniu. Doamna Leontina Ilie a detinut monopolul contractelor de refacere a digurilor.

"Dirijorul" nu-i altul decat fostul ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie, iar "solista", chiar sotia sa. "Partitura" a fost scrisa cu ajutorul decisiv al fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, care l-a trimis ambasador la Moscova pe dl Ilie, apoi a fost adus acasa (in urma unui scandal petrecut la Moscova) si cocotat taman la Cotroceni pe post de consilier.

Aurel Constantin Ilie a ramas abonat la fondurile "Apelor Romane". Printre "aranjorii" orchestrei se numara si vajnicul Viorel Hrebenciuc, devenit nasul fiicei familiei Ilie. Chiar si fiica, Monica Ilie, s-a bucurat de privilegiile pesediste.

Dan Matei Agathon, pe cand pastorea turismul romanesc, i-a gasit odraslei ministrului un loc caldut: reprezentarea turismului romanesc la Tel Aviv ("Biroul de informare turistica"). Nu intamplator, Agathon a sarit si el in apararea familiei Ilie, anuntand programul "Noua ne pasa" (ajutoare pesediste pentru sinistrati).

Initial, pe Agathon il luase gura pe dinainte si anuntase programul sub numele "Noua ne place" (!)

In articolul din data de 7 mai puneam o intrebare fireasca: de unde a avut un bugetar 300.000 de euro sa achizitioneze ditamai institutul de proiectari? Categoric, din afacerile cu ingradirea albiilor (nu si de ingradire a fondurilor). Asta pentru ca domnul ambasador Ilie si-a permis si alte cheltuieli costisitoare.

Surse din MAE ne-au dezvaluit ca la plecarea fortuita de la Moscova a cumparat o masina de lux (incluzand-o pe lista celor 57 de masini ale ambasadei scutite de taxe). Asta se adauga la alte cateva masini de lux proprietatea familiei, printre care si un Jeep.

Aurel Constantin Ilie, apropiat al lui Iliescu, a fost pe rand director la Ape (ministru in guvernul Vacaroiu), senator, iar ministru (in guvernul Nastase), ambasador, consilier al lui Ion Iliescu la Cotroceni.

In orice pozitie s-ar fi aflat, Aurel Constantin Ilie si-a plasat oamenii unde trebuie, functionand ca o curea de transmisie a banilor intre minister, Apele Romane, constructori si proiectanti.

2001: Aurel Constantin Ilie a pus ochii pe "Aquaproiect"

Aprilie 2001: directoarea "Aquaproiect", Liliana Ioana Dragan, infiinteaza o firma cu nume apropiat - "Apaproiect SRL", cu sediul in Bucuresti, str. Giuseppe Verdi 2.

Noua firma avea menirea unei unitati de management pentru "Aquaproiect", cu care incheie contract: SRL-ul dnei Dragan incasa un comision de 4% din valoarea studiilor si proiectelor comandate si platite de Ministerul Apelor si Protectiei Mediului. Numai in anul incheierii tranzactiilor, SRL-ul Dragan a incasat doua miliarde de lei, fara sa faca nimic.

Daca dna Dragan era directoare la "Aquaproiect", cum se face ca SRL-ul sau facea un management mai bun pentru un institut intesat de specialisti? Nu mai incape nici o indoiala ca "Apaproiect", cu sapte angajati, functioneaza ca o capusa intre "Aquaproiect" si minister.

Iunie 2001: Regia Apele Romane mareste tariful unei ore de plata pentru proiectare.

Februarie 2002: Ministrul Apelor si Protectiei Mediului, Florin Stadiu, a declarat ca s-au alocat 3.000 de miliarde de lei pentru lucrari de gospodarire a apelor.

11 martie 2002: Printr-un act notarial de succesiune, "Apaproiect", sereleul controlat de fostul ministru Aurel Constantin Ilie, a intrat in posesia a 61,5% din actiunile de la "Aquaproiect".

In 2002, Apele Romane au decontat lucrari executate de "Aquaproiect" in valoare de 80 miliarde de lei, iar Ion Vranceanu a primit de la familia Ilie pentru actiunile detinute la aceasta societate 12 miliarde de lei.

2002: Ilie a primit, ca politician, o locuinta luxoasa in str. C.A. Rosetti.

Finele lui 2002: Actionariatul de la "Aquaproiect" SA avea urmatoarea structura: 67,92% din actiuni erau detinute de "Apaproiect", 6,43% de catre Petre Dumitrescu, APAPS - 0,0008% (o actiune) - Vradicar Financiar Group SA - 4,86% si alti actionari - 20,78%.

Cifra de afaceri 2002: 100 miliarde lei.

Profit 2002: 20 miliarde lei.

Contracte: 225.

"Aquaproiect": obiect principal de activitate - lucrari de regularizari consumuri de apa, baraje si comportarea lor in timp.

Ianuarie 2003: Sereleul Ilie ("Apaproiect") mai achizitioneaza ceva actiuni la "Aquaproiect", ajungand sa detina 74,4%.

11 martie 2003: "Apaproiect" isi muta sediul la "Aquaproiect". 70% din actiunile de la "Apaproiect" revin Leontinei Ilie, sotia fostului ministru al Mediului, Constantin Ilie, iar restul de 30% - Lilianei Dragan.

Unul dintre cei cinci membri ai CA de la "Aquaproiect" - deci administrator - este directorul de investitii din minister Daniel Stancescu, om de incredere al fostului ministru Ilie. Mai precis, el se ocupa de 15 ani de promovarea, programarea si urmarirea lucrarilor publice de gospodarire a apelor.

In comisiile de licitatii pentru atribuirea lucrarilor, reprezentand MApN - mereu aceiasi: Daniel Stancescu si consilierul Manescu. Cenzor la "Aquaproiect" devine directoarea economica a MAPM, Melania Manea. Stancescu aproba banii dirijati spre "Aquaproiect", iar Melania Manea vizeaza pentru "control intern".

2003: "Aqua-Montaj" primeste lucrari grase pentru reabilitarea infrastructurii de functionare a retelei meteorologice (in special Lacauti si Predeal).

2003: "Aquaproiect", firma controlata de familia Ilie, a incasat numai pentru comenzile de la Regia Apele Romane 120 miliarde de lei.

Actiuni obtinute prin santaj

Ion Vranceanu, asociat cu Iacobov la societatea bacauana Vradicor, a declarat la PNA ca a fost fortat de Viorel Hrebenciuc si de Corneliu Iacobov sa-si vanda actiunile de la "Aquaproiect":

"In 2001, Hrebenciuc mi-a spus ca daca nu vand voi avea mari probleme. Timp de un an am fost chemat aproape in fiecare luna pentru acest lucru. Apoi m-a chemat Aurel Constantin Ilie, fostul ministru al Mediului, sa-mi spuna acelasi lucru".

Vranceanu i-a cerut 25 de miliarde de lei pe actiuni, dar Ilie i-a oferit in final 12 miliarde (in care au fost incluse si dividendele din 2001).

Alta declaratie a lui Vranceanu:

"M-au obligat sa cesionez actiunile unei rude a ministrului Mediului, Aurel Constantin Ilie, la un pret derizoriu, promitandu-mi ca in 2003 imi va da in concesionare barajul de la Valea Uzului. Mi-au zis: "Mai, baiete, asta-i societatea unde au lucrat domnul presedinte Iliescu si actualul ministru al Mediului, Aurel Constantin Ilie; daca nu o vinzi, vei avea mari probleme". Eu n-am acceptat.

Dupa aia m-a chemat domnul Ilie, inainte de a pleca la Moscova ambasador, era ministru. Mi-a spus: "Gandeste-te bine, cat domnul Iliescu e presedintele Romaniei, sub nici o forma n-ai sa scapi daca n-ai sa vinzi aceasta societate"".

Calamitati pe... Snagov

"Aquaproiect" are contracte in contul carora banii vor curge pana in 2008.

Un proiect parca aranjat sa faca sa atraga bani la firma "Ilie" este cel pentru "Amenajarea lacului Snagov". Ati auzit dvs. de calamitati naturale pe Snagov care sa necesite interventii rapide?

"Aqua-Montaj", un nou personaj in ecuatia "Digul"

Liliana Dragan a fost casatorita cu un var al ex-ministrului Ilie, iar actualul sot, Victor Dragan, cu a sa "Aqua-Montaj" SRL, a beneficiat dupa anul 2000 de o sumedenie de lucrari dirijate de familia Ilie si sustinatorii acesteia. Victor Dragan este principalul actionar al "Aqua-Montaj", dar si administrator cu puteri nelimitate.

Florin Stadiu a fost secretar de stat in cele doua mandate de ministru ale lui C.A. Ilie. Ambii sunt protejatii lui Ion Iliescu. Florin Stadiu a patronat transferul tuturor proiectelor catre acest clan.

Familia Ianculescu l-a ajutat pe Ilie si viceversa

Speranta Ianculescu, care tot sustinea ca n-are nici o legatura cu dirijarea banilor catre "Aquaproiect", se afla in stranse relatii de familie cu cea a lui Aurel Constantin Ilie.

In vremea cand PSD s-a aflat in opozitie, fostul ministru Ilie a primit ore la facultatea unde decan este sotul, Ovidiu Ianculescu. Cand Aurel Constantin Ilie a redevenit ministru in 2000, Ovidiu Ianculescu a fost catapultat secretar de stat in Ministerul Mediului, iar Speranta Ianculescu, director al Agentiei de Protectia Mediului Bucuresti.

La inceputul lui 2004, Speranta a ajuns ministrul Mediului, dovada ca aceasta functie a ramas "famigliei". La final de mandat, Ion Iliescu i-a acordat Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de cavaler.

Ionescu-Kilowatt

Constantin Ionescu, zis si Ionescu-Kilowatt, a fost catapultat in Consiliul de Administratie de la Apele Romane, desi este de varsta lui Ion Iliescu. Kilowatt, care a lucrat pana in '89 cu Ion Iliescu, s-a ingrijit ca alimentarea cu carburanti a Apelor Romane sa se faca prin compensari, cu o firma de-a sa.