Organizatiile neguvernamentale din Romania au „reusit" performanta de a nu profita de fonduri de milioane de euro care le stateau la indemana. O prevedere legala permite contribuabililor persoane fizice sa directioneze 1% din impozitul lor pe venit catre o organizatie neguvernamentala. Ultima zi pentru trimiterea sau depunerea declaratiilor de venit este astazi.

Unele ONG-ur nu au parut interesate de acesti bani, altele au fost incapabile sa convinga oamenii sa le acorde banii, astfel ca majoritatea fondurilor vor fi virate catre Ministerul Finantelor. Numarul ONG-urilor active in Romania este estimat a fi intre 7.000 si 19.000.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) a facut o simulare pe bugetele din anii 2001-2005 a fondurilor care ar putea intra in buzunarele ONG-urilor. A rezultat ca suma care ar putea fi atrasa catre ONG, prin directionarea procentului de 1%, ar fi cuprinsa intre 15 si 20 de milioane de euro.

Fara a avea logistica necesara, trezindu-se tarziu, neintelegandu-se una cu alta, ONG-urile au pierdut startul spre o sursa sigura de finanatare.

Procedura de plata a sistemului 1% este greoaie si ii pune in dificultate pe eventualii sponsori

Nu este prima oara cand ONG-urile nu pot beneficia de sume care prin aplicarea unor prevederi legale, ar fi putut intra in buzunarele lor.

Companiile pot sponsoriza aceste organizatii cu sume apreciabile (3% din cifra de afaceri). Conform chiar reprezentantilor acestor organizatii contributia firmelor private a atins maximum 7% din venitul total al ONG-urilor.

Unul din reprezentantii ONG-urilor spune ca acestea nu sunt pregatite pentru actiuni de strangere de fonduri de la persoane fizice sau juridice. Aceasta deoarece pana acum ele erau obisnuite sa scrie doar proiecte pe care le inaintau spre finantare unor organisme internationale, de unde veneau si vin bani buni.

In 2002 ONG-urile au inregistrat venituri de circa 500 milioane euro, din care 72% au fost neimpozabile.

Pentru acordarea procentului de 1% trebuie parcursi doi pasi: 1. se alege organizatia careia i se dau banii; 2. se cauta datele de contact ale organizatiei: numele, codul fiscal, contul organizatiei in format IBAN.

Procedura este greoaie si a pus in dificultate pe multi dintre cei care au dorit sa completeze aceste rubrici. La randul lor, Administratiile Financiare nu par foarte interesate de aplicarea acestei prevederi.

Cetatenii au asaltat aceste administratii pentru a primi informatii legate de completarea fiselor fiscale. Functionarii administratiilor au preferat sa le spuna cetateniilor ca rubrica privind 1% nu este obligatorie de completat, pentru a nu-si mai batea capul cu inca o problema.

Pentru a atrage fonduri, organizatiile au incercat diverse metode, unele nu foarte morale. Unele ONG-uri au inceput sa colinde cartierele, au pus fluturasi in posta, au stat de vorba cu oamenii, i-au ajutat sa completeze fisele fiscale. Ajutorul nu a fost unul dezinteresat, numele lor aparand deja scris in rubrica privind sponsorizarea de 1%. Ba mai mult, se pare ca s-a incalcat si legea.

In unele cazuri, angajatorii au depus declaratiile de venit cu rubrica cu ONG-urile gata completata. Fiscul va trebui sa verifice aceste cazuri, deoarece ele reprezinta abuzuri. In alte cazuri, ONG-urile au adus acasa la contribuabili fise fiscale numai pentru a completa rubrica cu 1%. Tot aceste organizatii au depus actele la admnistratiile financiare.

Cea mai buna formula de a atrage fonduri este publicitatea. Din ceea ce ne-au spus reprezentantii unor organizatii, cei care au sanse sa obtina fonduri sunt cei care pot patrunde pe ecranul televizoarelor. Dar aici minutul de publicitate costa.

Pentru ceilalti, care nu au logistica si banii necesari pentru o campanie reala de strangere de bani a existat o campanie de informare a publicului. Membrii ONG-urilor sunt nemultumita ca de abia la mijlocul lunii aprilie a demarat acea campanie, cand deja destui angajatori si contribuabili depusesera fisele fiscale la Administratia Financiara.

Ei se intreaba daca anul acesta se va strange o suma onorabila, in conditiile in care la 16 mai trebuie depuse toate fisele fiscale la Administatiile Financiare. Nu este insa clar cand vor primi ONG-urile banii de la Fisc, anul acesta, la anul ori la Pastele Cailor. E clar insa ca banii care nu meerg la ONG-uri, merg in visteria Fiscului.

Sistemul 1% este aplicat numai in Europa Centrala si de Est

Sistemul prin care se directioneaza o suma din impozitele cetatenilor spre societatea civila se aplica numai in tarile Europei Centrale si de Est.

In Ungaria cetatenii pot indrepta 1% spre biserica si 1% catre organizatiile neguvernamentale. Pe langa ONG-uri, banii se vor indrepta catre o serie de institutii cuprinse intr-o lista. Exista un formular special inclus intr-un plic sigilat care va fi trimis catre angajator sau catre administratia financiara dupa caz.

In Slovacia persoanele fizice pot da 2% din impozitul datorat statului catre un ONG. Firmele asigura aceeasi contributie, numai ca aceasta poate fi indreptata catre mai multe organizatii. In Polonia contributia este de 2%, in Lituania de 1% si poate fi indreptata catre unul sau mai multe organizatii.