Simpozioane, declaratii, plimbari in strainatate, cateva vizite in teritoriu si promisiuni multe pentru sinistrati – acesta a fost, sambata, programul de lucru al parlamentarilor de Timis, judetul cel mai afectat de inundatii.

In timp ce sinistratii incercau sa mai salveze cate ceva de prin casele distruse de viituri si asteptau sa se retraga apele, „domnii de la oras", care o data la patru ani vin sa le ceara voturile, erau preocupati mai mult cu „cestiunile arzatoare" ale politicii.

De dimineata, primul loc de intalnire pentru parlamentari a fost la Universitatea de Medicina si Farmacie. Aici, parlamentarii PPRM Mircea Purceld si Valentin Dinescu, impreuna cu colegul lor, democratul Radu Lambrino, l-au aplaudat pe Jonathan Scheele cand a primit titlul de Doctor Honoris Causa.

„Plec cu treaba", a spus, razand, la finalul intalnirii, Mircea Purceld, fara a da prea multe detalii. Nici o vorba despre sinistrati sau problemele lor. La amiaza, sase parlamentari ai Puterii si inca o duzina de politicieni s-au pus sa despice firu-n patru si mai apoi in saispe pe tema lustratiei.

Absentii de la discutii au fost motivati, intr-un fel, de gazde, care au insirat scuzele fiecaruia.

Deputatul Cristian Busoi era plecat cu premierul in Bulgaria, la Internationala Liberala, dupa cum a dezvaluit prefectul. Senatorul Adrian Cioroianu – care mai deunazi zicea ca nu are ce cauta in zonele inundate, pentru ca a doua zi sa invite ziaristii sa mearga impreuna la sinistrati –, a ramas la Bucuresti.

„Toata ziua am dat declaratii. Sunt in comisia de ancheta la radio si televiziune. Am fost si la aniversarea de zece ani a colegiului condus de Plesu, pe care l-am absolvit si eu. Saptamana viitoare am program de Timisoara".

Un alt senator de Timis, pesedistul Ilie Sarbu, n-a ajuns in week-end-ul trecut in judet, dar a anuntat ca marti e prezent pentru ca „vin impreuna cu presedintele Geoana. I-am spus in detaliu despre ce e vorba de fapt pe teren.

O saptamana inainte de Pasti si una dupa, am fost in toate localitatile inundate, inclusiv la digul rupt de la Crai Nou. Pe langa ajutoarele imediate, vrem sa reconstruim cateva case".

Tot pe la sedinte prin Capitala a fost si deputatul PSD Petru Andea, care ne-a povestit, la telefon, ca, „in calitate de vicepresedinte al comisiei de invatamant din Camera a participat la cea de a saptea conferinta a cercetarii stiintifice din invatamantul superior".

„Fostul ministru al Sanatatii, deputatul Ovidiu Branzan, a ramas la centru, conform propriilor declaratii, ca „sa finalizam variantele de ajutorare concreta, pentru ca s-au strans o serie de fonduri de la grupurile noastre parlamentare. Am fost saptamanile trecute in zonele sinistrate si am vazut nenorocirea oamenilor".

Deputatul democrat Radu Lambrino a punctat, vineri, o deplasare la Giulvaz. „ S-a zis ca sunt probleme cu ajutoarele, dar nu este adevarat. Am verificat personal", ne-a asigurat parlamentarul. Colegul sau de Camera, liberalul Viorel Oancea, a trecut sa semneze pentru legea lustratiei dupa care a plecat la o intalnire de partid, la Sampetru Mare.

Udemeristul Toro Tibor a plecat , dupa pranz, spre Otelec „ ca sa organizam lucrurile pentru ca incep sa vina foarte multe ajutoare".

In schimb, colegul sau, proaspatul conservator Stefan Glavan, seful comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, a anuntat ca pleaca de la discutiile despre legea lustratiei direct spre Bucuresti si de acolo la Bruxelles „bine-nteles ca sa vedem cum putem sa-i ajutam pe sinistrati prin

obtinerea de fonduri". Deputatul Valeriu Tabara s-a dus la Universitatea de Stiinte Agricole, ca sa rezolve „problema painii care trebuie sa ajunga la oamenii care au fost cazati la Buzias".

Fost sef al garnizoanei Timisoara, deputatul minoritatii bulgare, Nicolae Mircovici a anuntat ca se intalneste cu reprezentantii armatei din zona pentru a vedea „care mai sunt problemele ridicate de inundatii".