Fostul sef al Administratiei prezidentiale ruse in perioada 1999-2003, Aleksandr Volosin, este implicat in scandalul ,,Petrol contra hrana''. Potrivit unui raport al Senatului american, acesta ar fi primit mita din partea regimului lui Saddam Hussein bonuri pentru circa cinci milioane de barili de titei.

Pe langa Volosin, mai multi oficiali rusi au primit astfel de bonuri, din a caror valorificare au castigat milioane de dolari. Irakul a incercat astfel sa convinga Rusia sa pledeze in Consiliul de Securitate in favoarea ridicarii embargoului asupra statului din Golf, impus in 1990.

Acelasi raport arata ca un alt membru important al administratiei prezidentiale ruse, confidentul lui Volosin, Serghei Issakov, ar fi primit bonuri de 8 pentru milioane de barili, iar Consiliul prezidential- pentru circa cinci milioane de barili.

Potrivit estimarilor subcomisiei americane de ancheta, aceste bonuri, primite in perioada 1999-2003, le-ar fi adus beneficii de trei milioane de dolari.

Deputatul ultranationalist rus, Vladimir Jirinovski, al carui nume a fost deja citat in presa in legatura cu acest scandal, este acuzat de subcomisie ca el sau partidul sau ar fi primit bonuri pentru circa 75,8 milioane de barili, incepind din 1997.

Comisia citeaza estimarile irakiene care apreciaza la aproape 8,7 milioane de dolari beneficiile obtinute de Jirinovski din aceste tranzactii.

Senatul american sustine ca valoarea totala a bonurilor acordate unor persoane si partide politice ruse de Saddam Hussein reprezinta o treime din intreaga cantitate de petrol vanduta in perioada in care s-a desfasurat programul ONU.

Astfel, Rusia se afla in fruntea listei tarilor pe care fostul regim irakian incerca sa le determine sa intervina in Consiliul de Securitate sperand intr-o ridicare a sanctiunilor internationale impuse incepand din 1990.

Raportul Senatului american a fost realizat cu participarea a 16 fosti responsabili irakieni, printre care vicepresedintele Taha Yassin Ramadan si vicepremierul Tarik Aziz.