Ce poti sa faci atunci cind scrii despre abuzuri si jafuri, dar vezi ca autoritatile nu misca un deget? Te intrebi cum de ei n-au fost in stare sa afle ceea ce un reporter a descoperit dupa o investigatie de citeva zile. Sint complici? Sint incapabili? Iata intrebari care-ti vin imediat in minte.

Saptamina trecuta, "Evenimentul zilei" v-a informat despre platile compensatorii uriase, insfacate de gradele inalte din serviciile secrete, politie si magistratura, o data cu retragerea din structurile militarizate. Acesti oameni s-au strecurat pur si simplu sub pulpana unei legi din 1999, care prevedea compensatiile cuvenite militarilor trecuti in rezerva o data cu restructurarea armatei.

Perfect justificata in privinta ofiterilor si subofiterilor de rind, legea a devenit acoperirea abuzului pentru smecherii din serviciile secrete, politie si justitia militara.

Sigur ca putem vorbi despre nedreptatea care li se face profesorilor platiti prost si dati afara fara compensatii. Bineinteles ca ne intrebam de ce oameni controvesati, precum fostul secretar de stat Toma Zaharia, fosti sefi de IPJ-uri sau alti "grei" din servicii secrete sint umpluti de bani in loc ca statul sa le controleze averile si activitatea din ultimii 15 ani.

Dar chiar si asa, am fi inghitit cumva pilula amara gindindu-ne ca sint aruncate din sistem niste personaje care atit de bine au vegheat in spatele usilor capitonate incit, sub serviciul lor credincios, structurile statului s-au umplut de corupti.

Poate ca raul pe care acesti oameni l-ar fi putut face raminind in sistem ar fi costat tara cu mult mai multe miliarde decit au incasat ei pentru a ne lasa in pace.

Este insa inacceptabil ca multi dintre baronii platilor compensatorii au ramas sa lucreze pentru acelasi stat care i-a platit gras tocmai pentru a-i parasi structurile. De exemplu, procurorul general Ilie Botos nu putea sa se opuna reformei justitiei decit de la umbra unui sfert de miliard.

Procurorul Surdescu de la PNA fuge dupa corupti de fix doua miliarde, iar Viorel Birloiu ramine secretar al CSAT, dar cu 600 de milioane la tescherea.

De fapt, ce le compenseaza statul acestor smecheri? Raminea Toma Zaharia pe drumuri? Deveneau fostii sefi de IPJ-uri sau generalii din serviciile secrete muritori de foame? Ar fi ingrosat Surdescu si Botos cozile de la cantina saracilor? Nu i-ar fi ajuns lui Birloiu pensia de 30 de milioane, plus leafa de la Cotroceni?

Din pacate, nici ministerele, nici guvernul n-au oferit opiniei publice un raspuns. Pentru noi, acesta este aspectul cel mai revoltator. Insa pentru baronii platilor compensatorii ramasi in slujba statului este doar un minunat prilej de a incasa in continuare lefuri frumusele de la un sistem pe care deja l-au muls ca pe o vaca grasa.