Scandalul „capre cu microcipuri" continua sa faca valuri. Dupa ce s-a aflat ca nici macar nu era nevoie sa punem cercei in urechile septelului, acum iese la iveala faptul ca un alt membru marcant al guvernului Nastase s-a implicat in scandal.

Fostul ministru de externe Mircea Geoana a incercat sa influenteze mersul unui proces aflat pe rolul instantei pentru o solutie favorabila unui consortiu care a pierdut licitatia. Suma in joc era de aproape 80 de milioane de euro.

La licitatia de atribuire a contractului pentru identificarea caprinelor, ovinelor si suinelor organizata in vara anului trecut au participat trei consortii: compania germana Caisley, in consortiu cu firma clujeana IQ Management, Daploma In-ternational, impreuna cu firma romaneasca Romsys, si Felix Telecom.

Castigator a fost declarat consortiul format din Caisley si IQ Management, iar pe 7 iulie 2004 a fost incheiat contractul. Valoarea totala a a-cestuia: 78.780.746 de euro. Firma daneza Daploma International, considerandu-se nedreptatita, a atacat in justitie contractul.

In opinia acesteia, Agentia Nationala Sanitar-Veterinara (ANSVSA) a incercat prin toate mijloacele sa descalifice consortiul din care facea parte, cu toate ca aveau cea mai buna oferta financiara - realitate certificata si de procesul-verbal de dupa deschiderea ofertelor -, iar contracandidatele nu indeplineau nici macar conditiile de calificare la licitatie.

In paralel cu procesul, danezii au recurs si la presiuni diplomatice.

Presedintele PSD nu comenteaza

Un oficial al Ambasadei Danemarcei la Bucuresti a facut declaratii pe un post de televiziune in sprijinul firmei Daploma. In plus, a fost convins si ministrul Mircea Geoana sa ia apararea consortiului respectiv.

Asa se face ca Mircea Geoana a intocmit un document in care face o prezentare generala a cazului, dupa care solicita textual: „Autoritatea competenta (ANSVSA – n.r.) sa nu atace hotararea Tribunalului Bucuresti in situatia in care, prin aceasta, s-a dat castig de cauza consortiului romano-danez".

Dupa ce a conceput documentul l-a trimis spre semnare si, implicit, sprijin primului-ministru Adrian Nastase si ministrului finantelor Mihai Tanasescu, prin adresa nr. EI-2/13106 din 26 noiembrie 2004. Demersul nu a avut succes.

Nici Adrian Nastase, nici Mihai Tanasescu nu au semnat. Totusi, trebuie sa remarcam ca adresa a fost trimisa spre semnare cu numai doua zile inaintea turului I al alegerilor generale de anul trecut, cand sefii PSD aveau probleme mai mari decat cazul danezilor.

Am solicitat un punct de vedere din partea lui Mircea Geoana, dar nu am primit nici o reactie. Am transmis apoi o copie a documentului, iar de la cabinetul presedintelui PSD ni s-a comunicat ca Mircea Geoana s-a uitat atent pe hartii, dar nu a avut nici un comentariu.

Politia ia la puricat contractul

Dupa cum se stie, scandalul cipurilor a intrat intr-o noua faza la inceputul acestui an, o data cu implicarea organelor de cercetare penala.

Fostul presedinte al ANSVSA, Liviu Harbuz, cel care semnase contractul cu consortiul format din Caisley si firma clujeana IQ Management, a fost demis, iar impotriva sa a fost inceputa urmarirea penala.

Harbuz este cercetat, alaturi de alti angajati ai ANSVSA, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice. In plus, el mai este cercetat si pentru deturnare de fonduri.

Concret, Harbuz este acuzat ca a acceptat sa plateasca consortiului castigator 0,55 euro pentru fiecare animal caruia i s-ar fi pus dispozitivul electronic, desi medicii veterinari care lucreaza efectiv primesc 0,25 euro/animal.

Politia considera ca prejudiciul total s-ar fi ridicat la 24,5 milioane euro in situatia in care contractul s-ar fi derulat pana la final, adica timp de zece ani. Liviu Harbuz ne-a declarat ca e vorba despre o vendeta politica, pusa la cale de persoane din Ministerul Agriculturii.