Numarul ziaristilor ucisi in Irak s-a marit cu inca doi, dupa ce au fost decapitati, la Bagdad, Ali Jussem Runii si Naj Abd Khodeir, corespondenti ai Rai-Tv, post de televiziune de divertisment din Kuweit. Tragica intamplare a avut loc duminica, in timp ce jurnalistii respectivi se deplasau cu automobilul condus tot de un irakian spre Kerbala, oras aflat la circa 110 km sud de Bagdad.

Pe drum dupa doar 40 kilometri de mers, in preajma localitatii Lutifiyah, ei au fost interceptati de un grup de aproximativ zece indivizi inarmati aflati in doua vehicule. Acestia i-au blocat, dupa care i-au scos cu forta din masina pe gazetari si pe sofer si le-au taiat gaturile, ca pe vremea Califului din Bagdad.

Corpurile au fost abandonate pe marginea soselei de agresorii care s-au refugiat in gradinile din vecinatate. Acestia nu si-au declinat apartenenta la vreun grup anume, dar metoda folosita sugereaza ca e vorba de grupuri islamiste radicale ce-i pedepsesc pe concetatenii care colaboreaza cu "inamicul", fie ca e vorba de SUA ori de "satelitii" sai precum Kuweitul.

In schimb, o soarta mai buna a avut un alt jurnalist irakian, Fares Nawfa al-Isani, 31 ani, angajat al agentiei "France Presse". Arestat acum 14 zile de armata americana, fiind acuzat de contacte cu insurgentii, el a fost interogat intai de soldatii irakieni, apoi de cei americani. Detinut pe rand la Fallujah si Ramadi, el a fost eliberat sambata seara.

In schimb, un alt gazetar de la AFP arestat la 11 aprilie, tot de soldati americani, e detinut inca la celebra puscarie Abu Ghraib.