Presedintele PSD Mircea Geoana, a dat ieri, o dovada de duplicitate, atacand acele proiecte de lege emise de Guvernul Tariceanu in domenii la care fosta guvernare s-a dovedit a fi deficitara, adica reforma justitiei si transparenta in declararea averilor. Mai exact, Geoana a atacat legile privind reforma in justitie, mentionand ca PSD se opune prevederilor care doresc repolitizarea justitiei.

Nu acelasi lucru sustineau insa liderii PSD cat s-au aflat la conducere, numeroasele rapoarte de tara sesizand tocmai amestecul nepermis al politicului in justitie. "Tot ceea ce este legat de independenta justitiei va fi sprijinit de PSD. Noi incercam sa ne opunem prevederilor care doresc o repolitizare a justitiei", a declarat senin Geoana.

Mai mult chiar, liderul PSD a vorbit despre "rezistenta" pe care partidul sau trebuie sa o incerce in fata dorintei Guvernului si a presedintelui Traian Basescu "de a pune control politic pe zona parchetelor". Geoana a cerut sa nu se formeze un sistem care rezolva o problema de moment a puterii actuale, si anume descotorisirea de liderii incomozi ai Opozitiei.

Grija fata de averi

Liderul PSD a vorbit si despre declararea averilor demnitarilor, pledand pentru un control al modului de dobandire a bunurilor. In Senat insa, partidul a avut o gandire exact opusa, sustinand o cat mai mica transperenta asupra averilor demnitarilor.

Acest lucru a fost sesizat chiar de insarcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucuresti, Thomas Delare, care i-a batut obrazul lui Adrian Nastase pe marginea acestui subiect si i-a cerut sa sustina proiectul de lege in forma Guvernului Tariceanu si nu asa cum el a iesit din Senat.

Geoana a spus ca PSD ar putea vota fara nici o rezerva proiectul in forma venita de la Guvern, tocmai pentru a nu fi acuzat de rea-vointa. "Amendamentele deputatilor PSD vor fi cele de la Senat", a spus Geoana.

El a spus ca "exista in continuare foarte multe elemente de imprecizie si care fac legea inoperanta", sustinand chiar ca nu exista un control strict al modului in care s-a dobandit averea.

Pentru a-si sustine teza, Geoana a invitat-o pe Alina Mungiu Pipidi sa vada daca legea este functionala, uitand probabil ca ea a fost contestata vehement in campania electorala de PSD ca urmare a proiectului pentru un "Parlament Curat".

"Sunt unele chestiuni aberante - liste de lantisoare, de tabloase -, dar nu asta e scopul, ci trebuie sa avem un mecanism credibil de control pentru ca cine indrazneste sa fure cat se afla in serviciul public sa fie pedepsit", a spus Mircea Geoana.

El a mentionat ca PSD pregateste un proiect de lege pe acest subiect, bazat in special pe experienta britanica si americana, unde exista elemente mai constrangatoare, mai precise si mai credibile. "Ne incurcam cu tot felul de declaratii despre lucruri relativ minore si uitam sa ne concentram pe zona de control real al provenientei lor. De aceea, legea, credem noi, nu-si atinge scopul.

Nu ne intereseaza o lege care sa fie doar de fatada, ci una care sa functioneze", a mai spus presedintele PSD.

Proiectul minoritatilor, contestat

Liderul PSD a comentat si legea minoritatilor, mentionand ca acest proiect "pare" sa fi devenit un subiect de troc politic intre UDMR si Guvern. "Votati legea mea, va dau sprijin pentru proprietati. Votati legea mea, va dau sprijin pentru reforma in justitie, pare sa spuna UDMR", a completat Geoana.

El a cerut Guvernului sa spuna foarte clar daca ministrul Culturii, Mona Musca a vut mandat cand a negociat cu UDMR prevederile Legii minoritatilor si sa elimine din text acele prevederi "care depasesc zona dreptului european". "Este important insa ca legea sa nu fie legea minoritatii maghiare, ci legea minoritatilor, pentru ca nu sunt numai maghiari in Romania", a spus Geoana.

PSD vrea dezbatere

Un alt of al lui Geoana a fost cel legat de pachetul de legi privind proprietatile, liderul PSD spunand raspicat ca "acest lucru nu reprezinta o obligatie a Romaniei in procesul de integrare in UE". "Zona proprietatii este un act suveran al actualei Puteri", a spus Geoana.

El a mentionat ca PSD se va implica mai serios in discutiile pe marginea acestor legi, "fiind mult prea important iar consecintele mult prea serioase pentru a fi analizate mai serios". In consecinta, Geoana a reiterat dorinta PSD de a se organiza dezbateri ample pe legile proprietatii, nefiind de acord ca actuala putere sa aprobe aceste prevederi exclusiv prin asumarea raspunderii.

"Daca acest lucru nu se va intampla, vom introduce, asa cum am mai spus, o motiune de cenzura", a conchis Geoana.