Intarzierea adoptarii legii lustratiei, rezolvarea nesatisfacatoare a problemei proprietatii, incapacitatea autoritatilor centrale si locale de a administra criza provocata de inundatii i-a determinat pe liderii PPCD sa se declare partid de opozitie.

Partidul condus de Gheorghe Ciuhandu abandoneaza astfel atitudinea politica pe care a anuntat-o dupa alegeri si se alatura, in afara Parlamentului, galeriei criticilor, din care fac parte acum PSD si PPRM.

Marian Petre Milut, presedintele Consiliului National de Conducere al PPCD, a declarat ca partidul sau va monitoriza indeaproape actiunile guvernului. Referitor la restituirea proprietatilor, PPCD a declarat ca sustine punctul de vedere al coalitiei, dar cel din campania electorala, nu cel care rezulta din actualul proiect de modificare al legii 10/2001.

PPCD a tinut sa aminteasca PNL ca in guvernarea 1996-2000 PD a blocat aplicarea legilor proprietatii si ca datorita acestei tergiversari, starea proprietatii este in situatia dificila de azi.

Totodata, PPCD, prin vice-presedinta Zoe Radulescu, a atentionat chiar ca PNL ar putea avea soarta PNTCD-ului in 2000, cand din cauza culpabilizarii de catre proprii parteneri de guvernare, nu a reusit sa mai acceada in Parlament.

Crestin-democratii s-au aratat solidari cu proprietarii caselor nationalizate, ai caror reprezentanti si-au prezentat punctul de vedere chiar in conferinta de presa organizata de PPCD. Maria Teodoru, presedinta Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (A.P.D.A.S.), a declarat ca o data cu noul proiect, situatia restituirii proprietatilor devine mult mai grava decat este deja.

Principala nemultumire a fostilor proprietari este legata de faptul ca proiectul considera legitime actele de vanzare-cumparare a caselor nationalizate facute cu rea-credinta, adica tranzactiile in care vanzatorul s-a angajat desi acel bun nu-i apartinea. Teodoru s-a aratat nemultumita si de faptul ca legea nu va da posibilitatea contestarii in instanta a acestor contracte.