Noile formulare ale declaratiilor de avere au fost publicate ieri pe cele doua site-uri ale Parlamentului. Atat senatorii cat si deputatii au incercat sa scape de declararea valorii reale a unei parti din avere, uitand sa completeze unele rubrici sau trecand valoarea de inventar (neactualizata) a obiectelor detinute.

Majoritatea alesilor au colectii de arta, proprietati imobiliare si masini de lux. Cei mai bogati parlamentari sunt cei ai fostului partid de guvernamant.

Pesedistii Mitrea si DIP si-au scos la inventar bijuteriile, tablourile si terenurile

Dupa lupte seculare, care au durat vreo zece zile, deputatii si-au publicat, in sfarsit, noile declaratii de avere pe site-ul de Internet al institutiei. Adresa www.cdep.ro ofera prilejul unei incursiuni printre conturile pedistilor, terenurile liberalilor si, mai ales, printre comorile de Ali-Baba ale „greilor" pesedisti.

Deputatii pesedisti au intredeschis usa pesterii comorilor

Dupa modelul patentat la Senat de Nicolae Vacaroiu, Miron Mitrea a alcatuit un pomelnic rubricat „reglementar" al bunurilor de valoare si tablourilor peste care este proprietar. Lista obiectelor din metale pretioase (cu valoare insumata de 199,5 milioane de lei) cuprinde 29 de pozitii, din randul carora nu lipsesc „1 broscuta din argint dim.

mica – 2.000.000 lei", ori „1 set din 5 piese dim. mici din argint – elefanti, 12.000.000 lei". Un ceas Doxa, cumparat de Mitrea in 1988 este pretaluit dupa vechime, precum un camion in prag de casare, la doar cinci milioane de lei, iar o piesa Piaget, achizitionata in 2005, chiar cu 500.000 mai putin.

Cu subevaluari se umbla si la colectia de 125 de tablouri.

Un ulei pe panza de Octav Bancila este estimat la doar 18 milioane de lei (pret de pornire la licitatie – 1500-2000 de euro), o acuarela de Baba la doar opt milioane (pret de pornire la licitatie – 1000 de euro), iar un ulei pe carton de Piliuta, la sapte milioane (pret de pornire la licitatie – 800-1000 de euro).

Fostul sef al Transporturilor zice ca tablourile lui ar valora, in total, numai 539.140.000 de lei, iar butonii, acele de cravata, lanturile si cerceii din aur – 474,3 milioane de lei.

Celalalt ministru prosper al guvernarii PSD, Dan Ioan Popescu de la Industrii, a preferat sa-si prezinte succint comoara mobila, alcatuita dintr-o colectie numismatica, una de carte veche si contemporana si alta de ilustratie litografiata, totul – in jur de 40.000 de euro - , la care se adauga obiectele din argint si

bijuteriile sotiei (circa 85.000 de euro).

In schimb, rubricile referitoare la bunuri imobiliare ale declaratiei lui D.I.P. dau pe dinafara. Omul are noua terenuri (agricole, intravilane si extravilane), risipite pe harta tarii, in Bucuresti, Breaza, Mogosoaia sau Balaciu – Ialomita.

Intravilanele si extravilanele au, toate, suprafete de ordinul miilor de metri patrati, iar cele agricole insumeaza 20 de hectare. Fara sa-l oblige legea, care zice ca trebuie declarate doar bunurile instrainate in ultimele 12 luni, fostul ministru simte nevoia unei intoarceri mai profunde in timp.

Nu toti „greii" pesedisti se pretind niste bogatasi. Viorel Hrebenciuc, de exemplu, se da modest: o casa de 200 de metri patrati in Bucuresti, doua ceasuri Constantin Vacheron de 14.000 de euro amandoua, ceva tablouri de „pictori romani contemporani" (6.000 de euro) si cateva conturi, care, insumat, nu dau 100.000 de euro.

Marele combinagiu de Bacau n-are masina proprietate-personala, dar compenseaza cu o bucatica de padure la Slanic Moldova (500 mp) si doua terenuri agricole intinse: unul la Voluntari-Ilfov (37,5 hectare), celalalt la Navodari (14,5 hectare).

„Uleiurile" lui Nastase

Valoarea reala a colectiei de tablouri a lui Adrian Nastase ramane invaluita in mister, presedintele Camerei Deputatilor operand o mica smecherie in evaluarea acesteia.

El nu a trecut in declaratia de avere estimarea pretului actual de piata al bunurilor de valoare, ci – probabil - sumele de bani pe care le-a scos din buzunar pentru achizitionarea lor.

Astfel, aflam ca, intre 1975 si 1989, Adrian Nastase a adunat obiecte de valoare care au costat 6-7 salarii medii in ultimul an de domnie al lui Ceausescu: uleiuri pe panza – 18.287 lei, uleiuri pe lemn – 12.900 de lei, pe carton – 17.770 lei, icoane si obiecte de cult – 8.340 lei, obiecte de arta decorativa – 20.760 lei.

Cate – nu stim, intrucat titularul nu le-a numarat pentru ochii poporului si a avut grija sa nu mentioneze vreun titlu de lucrare din colectia personala. Pentru achizitiile din epoca postrevolutionara, si ele, nedeconspirate, Nastase foloseste unitatile de masura in voga: dolarul si euro.

Uleiurile pe panza l-ar fi costat 1720 de euro si 67.800 de dolari, cele pe lemn – 14.700 USD, iar cele pe carton – 6.962 de dolari si 1.400 de euro. „Bijuteriile diverse" ar valora 6.300 USD, iar timbrele bagate la clasor, din 1986 pana azi, doar 450 USD.

Seful pesedist al deputatilor tine mortis sa-si dezlipeasca eticheta de proprietar al „n" case, declarand pe numele sau doar apartamentul din Bucuresti, de 378,89 metri patrati, construit impreuna cu doamna Dana, casa de la Cornu apartinand, scriptic, sotiei.

Averea imobiliara se completeaza cu patru terenuri, trei cu suprafete de 1,5-3 hectare, la Balotesti, Corbeanca si Cornu, si unul in Bucuresti, de 700 de metri patrati.

Anul trecut, Nastase a ridicat din pusculita bugetara 555 de milioane de lei, ca leafa prim-ministeriala, iar de la universitatile pe la care preda Drept international public – vreo 600 de milioane.

Doamna Dana s-a dovedit ceva mai prolifica pecuniar, adunand 462 de milioane in salarii de la societatea comerciala la care este si actionar, 3 miliarde din chirii si 2,2 miliarde din vanzarea produselor agro-alimentare „made in Cornu".

(Gandul, Alin Bogdan)