Un sergent american, participant la o ampla aplicatie militara la Baza "Mihail Kogalniceanu", a accidentat ieri, in Constanta, un batrin care incerca sa traverseze pe trecerea de pietoni. Politistii spun ca militarul este cu siguranta vinovat de accident.

Sergentul Craig Steven Fischer, 42 de ani, conducea un microbuz cu militari romani si americani, aflat intr-o coloana de patru masini.

Purtatorul de cuvint al Ministerului Apararii Nationale, maior Daniel Anghel, spune ca pietonul a vazut coloana de masini, a inceput sa treaca strada, s-a oprit, apoi a incercat din nou sa traverseze, moment in care a fost lovit de microbuzul condus de militarul american.

Victima, Virgil Bresteanu, 79 de ani, a fost preluata de o ambulanta care trecea prin zona. Batrinul a fost internat la Sectia chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, el suferind multiple traumatisme. Ulterior, dupa ce a facut un preinfarct din cauza socului, a fost transferat la Cardiologie.

"Este certa vinovatia"

Politistii constanteni au intocmit un dosar de cercetare si l-au inaintat Parchetului. Anchetatorii nu au inca o incadrare juridica a faptei lui Fischer pina nu vor obtine un certificat medico-legal. "Este certa deocamdata doar vinovatia militarului american care se supune jurisdictiei statului roman", a precizat comisarul Cristian Bratu, din cadrul Politiei Rutiere Constanta.

Sergentul este cercetat pentru neacordarea prioritatii pietonului in spatiile special destinate. Militarul a fost audiat, ieri, de politisti, care, in urma testului, au stabilit ca nu consumase alcool.

Romania poate renunta la jurisdictie

Militarul american s-ar putea bucura de prevederile stipulate in acordul SOFA, incheiat in 2001, intre Romania si SUA, prin care tara noastra nu isi exercita jurisdictia in cazuri cu gravitate redusa.

Militarii americani aflati in misiune pe teritoriul altei tari se supun prevederilor acordurilor SOFA (Status of Forces Agreement) pe care SUA le incheie cu tarile pe teritoriul carora isi desfasoara fortele in misiuni sau exercitii.

Conform acordului, "Romania isi exercita vointa suverana de a renunta la dreptul prioritar de exercitare a jurisdictiei sale penale" pentru infractiuni comise de membri ai fortelor americane pe teritoriul sau. Potrivit maiorului Daniel Anghel, din cadrul Biroului de presa al MApN, militarul s-a pus la dispozitia autoritatilor romane.

"Gravitatea infractiunii este stabilita dupa finalizarea anchetei de catre autoritatile competente, in acest caz Politia Constanta", a spus Anghel.

Alte accidente provocate de americani

Teo Peter, basistul trupei Compact, a murit, in dimineata de 4 decembrie 2004, intr-un accident rutier provocat de puscasul marin american, Christopher van Goethen

O batrina din Capitala moare, dupa numai 36 de ore, lovita pe trecerea de pietoni, de masina condusa de un american

Un angajat al Ambasadei SUA la Bucuresti a murit, doua persoane au fost ranite grav si patru masini au fost distruse, intr-un accident provocat chiar de cetateanul american, la jumatatea lunii februarie anul acesta.