Dupa ce Ministerul Muncii a anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca s-au finalizat negocierile pe marginea principiilor noului Cod al Muncii, patronatele au amutit brusc, iar sindicatele se lauda ca au cistigat prima runda de negocieri.

Discutiile intre partenerii sociali cu privire la principiile care vor sta la baza noului Cod al Muncii au fost finalizate ieri.

Confederatiile sindicale spun ca au iesit invingatoare la sfirsitul acestei etape de negocieri cu patronatele si ca noile principii prevazute de Codul Muncii vor fi identice cu cele vechi.

"Codul Muncii in vigoare in acest moment respecta toate conventiile internationale la care Romania este parte", ne-a declarat Iosif Baciu, presedintele CSDR, adaugind ca si Organizatia Internationala a Muncii (OIM) este de acord cu actuala formula a Codului Muncii.

Insa reprezentantii confederatiilor patronale nu vor sa faca precizari sau comentarii referitoare la intelegerile cu partenerul sindical. "Am ajuns la o intelegere cu sindicatele, dar mi-e greu sa va dau amanunte", a spus Mihai Manoliu, secretar general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania.

Sindicatele clameaza victoria

Iosif Baciu, presedintele CSDR, spune ca noul Cod va pastra urmatoarele prevederi din vechiul Cod al Muncii:

• existenta contractelor colective de munca la nivel national

• contractul de munca pe perioada nedeterminata este regula si cel pe perioada determinata exceptia

• protectia liderilor de sindicat

• mentinerea actualelor prevederi referitoare la timpul de munca sau de odihna.