Unul dintre argumentele celor care vor sa trimita in derizoriu problema coruptiei este acesta: peste tot in lume exista coruptie, iar Romania nu e o exceptie. Cei care gindesc asa au dreptate. Doar ca, in Occident, actul de coruptie nu e doar constatat, ci si pedepsit.

Anul trecut, Franta a fost zguduita de un scandal economico-politic. Alain Juppé, presedintele partidului de guvernamint in Franta si, pina la data scandalului, succesorul neoficial al lui Chirac in fruntea Frantei, a fost condamnat la 18 luni de inchisoare cu suspendare, si la pierderea drepturilor civile timp de cinci ani pentru „folosirea functiei publice in scop personal".

Juppé, trezorier intre 1985-1995 in partidul condus la acea vreme de Chirac, a adus 14 milioane de franci „negri" pentru „refacerea" si pentru „calatoriile de lux personale" ale lui Chirac, ale sotiei sale si ale unor prieteni apropiati ai acestora. De asemenea, 60 de functionari „fictivi" au fost platiti de Primaria Parisului, ei fiind racolati dintre partizanii lui Chirac.

Cit despre cariera politica a lui Juppé, ea e practic incheiata.

Arhitectul noii Germanii - iesire pe usa din dos

Fostul cancelar german si lider al CDU, Helmuth Kohl, a fost acuzat ca partidul pe care il conducea este finantat ilegal. Cert este ca liderul crestin-democrat a tainuit sursa din care a venit spre formatiunea crestin-democrata suma de doua milioane de dolari, ca sponsorizare electorala.

Gestul lui Kohl de a nu dezvalui de unde a fost finantat CDU a dus la iesirea din viata politica a fostului cancelar, dar si la o drastica scadere de popularitate a acestuia, precum si a partidului din care a facut parte.

In Romania, prin intermediul lui Viorel Hrebenciuc, Ion Iliescu a aranjat, in perioada unuia dintre cele trei mandate ale sale, ca omul de afaceri Adrian Costea sa incaseze 5.797.740 de dolari de la Guvernul Romaniei, pentru a edita un album de promovare numit „Eterna si fascinanta Romanie".

Acesti bani au fost folositi insa la tiparirea afiselor electorale ale lui Iliescu in campania electorala din 1996. Astazi, Ion Iliescu este „victima" actualei conduceri a PSD. Viorel Hrebenciuc, cureaua de transmisie a banilor catre Costea, cindva suporter fidel al lui Iliescu, e in continuare presedintele PSD Bacau.

Mai mult decit atit, procurorul-sef al Sectiei de combatere a coruptiei si a criminalitatii organizate, Ovidiu Budusan, care furnizase autoritatilor franceze documentele care priveau cazul Costea, a fost demis exact pentru acest motiv, in martie 2001.

Sef al NATO, afara; DIP, in fruntea bucatelor

Fostul secretar general al NATO, Willie Claes, a fost nevoit sa isi depuna demisia din cauza unor acuzatii de frauda si coruptie. In perioada premergatoare sefiei NATO, Claes a fost ministrul Afacerilor Economice in Belgia. In 1988, a incheiat un contract suspect cu firma italiana pruducatoare de elicoptere Agusta.

De asemenea, tot in timpul ministeriatului sau, Claes a incheiat un alt contract, la fel de suspect, cu firma franceza Dassault. Claes si-a depus demisia in 1995 din fruntea NATO.

Firma austriaca VA Tech Hydro a primit prin incredintare directa de la Dan Ioan Popescu modernizarea termocentralei Bucuresti Vest. Aceeasi firma a primit de la acelasi ministru si contractul modernizarii hidrocentralei Portile de Fier 2, prin aceeasi procedura - fara licitatie.

Pe de alta parte, tot VA Tech Hydro a primit prin incredintare directa de la Calin Popescu Tariceanu, pe cind era ministrul Economiei in guvernul CDR, modernizarea hidrocentralei Portile de Fier 1, unitate la care s-au descoperit mari probleme la trei grupuri modernizate. Ulterior, contractul pentru PF 1 a fost prelungit de Dan Ioan Popescu.

Cel care continua sa fie unul dintre oamenii cu greutate in PSD si lider autoritar al PSD Bucuresti. Pina acum, justitia nu l-a deranjat in nici un fel pe Dan Ioan Popescu, desi valoarea contractelor date prin incredintare directa firmei austriece e de citeva sute de milioane de euro.

Paksas, demis; Iliescu, Nastase et comp., eroii zilei

In 2004, seful statului lituanian, Rolandas Paksas, a fost demis de parlamentul tarii sale. Primul sef de stat din Europa demis vreodata, Paksas a fost invinuit de legaturi cu crima organizata, incalcarea Constitutiei si de faptul ca se afla sub influenta serviciilor secrete rusesti. Paksas nu va mai conta vreodata pe scena politica lituaniana.

Omar Hayssam a fost unul dintre obisnuitii avionului prezidential al lui Ion Iliescu. Dupa criza provocata de rapirea celor trei jurnalistilor romani in Irak, Omar Hayssam, prieten al calauzei jurnalistilor romani, a fost arestat. La adresa sa au fost formulate mai multe capete de acuzare, majoritatea dintre ele denuntind infractiuni economice.

Ion Iliescu, Adrian Nastase, precum si majoritatea membrilor guvernului precedent au negat orice relatie apropiata cu omul de afaceri arab, desi faptele arata ca Hayssam a fost unul dintre privilegiatii fostului regim si, totodata, sponsor al PSD. Pina acum, nici unul dintre liderii politici romani nu a fost tras la raspundere de justitie in legatura cu dosarul Hayssam.

Scandaluri la Comisia Europeana

O croaziera facuta in august anul trecut de seful Comisiei Europene, Jose Barroso, pe iahtul unui miliardar grec a determinat un grup de 77 de parlamentari sa depuna o motiune de cenzura impotriva acestuia.

Favoritism economic - aceasta este acuza celor care il cheama pe Barroso sa dea socoteala, in conditiile in care, la putin timp dupa croaziera, gazda lui Barroso a primit o subventie generoasa de la UE. Votul pe aceasta motiune va avea loc in 25 mai, in plenul Parlamentului European. Ceea ce a fost numit de catre presa drept „scandalul Barroso" nu e primul caz de acest fel la Comisia Europeana.

In 1999, Parlamentul European refuza sa acorde „descarcare bugetara" Comisiei Europene, motivind ca unii membri ai acestei Comisii ar fi gestionat incorect anumite fonduri.

Raportul prezentat cu acel prilej de comisia de ancheta a PE, intitulat „Primul raport privind acuzatiile de frauda, proasta gestiune si nepotism", a dus la demisia in bloc a intregii Comisii Europene, conduse in acel moment de francezul Jacques Santer.

Acuzele la adresa CE vizau, in mod direct, doar un singur comisar, dar o serie de alti membri ai Comisiei, in frunte cu presedintele Santer, se faceau vinovati, conform raportului PE, de neglijenta, proasta administrare si tolerare a unor acte de indisciplina. Cea acuzata direct de raportul PE a fost Edith Cresson, fost prim-ministru al Frantei.

Acuzele aduse doamnei Cresson aveau in vedere faptul ca aceasta si-a favorizat dentistul, angajindu-l in functia de consilier european, desi acesta nu avea pregatirea necesara. Sinecura la Bruxelles a medicului Rene Berthelot i-ar fi adus acestuia in cont, conform datelor publicate de presa occidentala, nu mai putin de 150.000 de euro.

Desi, la cinci ani distanta de la izbucnirea scandalului, justitia belgiana a dat verdictul de NUP pentru Edith Cresson, cariera politica a fostului comisar european a fost, practic, anulata.

In Romania, in timpul guvernarii PSD, fiul presedintelui Senatului de atunci si de acum, Mihai Vacaroiu jr., si-a derulat afacerile nestingherit. Abia de putin timp, Vacaroiu jr. a intrat in atentia PNA, fiind acuzat de fals si infractiuni impotriva intereselor UE.

Tot in mandatul PSD 2000-2004, televiziunea Prima TV a primit, prin mijlocirea unui off-shore, 6,4 milioane de euro din bani publici, de la Ministerul Transporturilor, condus in acea vreme de Miron Mitrea. Urmarea e ca televiziunea condusa de Cristian Burci a fost cel mai obedient post de televiziune la adresa lui Mitrea, imaginea de care a beneficiat acesta fiind una totalmente pozitiva.

Mitrea e in continuare un „greu" al scenei politice autohtone, iar justitia e amortita in legatura cu acest caz.