Seful SRTV, Valentin Nicolau, s-a oferit, sustin membrii Initiativei Profesionale Radio Romania, sa sprijine debarcarea lui Dragos Seuleanu de la conducerea SRR, in schimbul salvarii propriului scaun. Nicolau ofera serviciile TVR pentru crearea unei imagini proaste a omologului sau de la radioul public.

Membri din conducerea Initiativei Profesionale Radio Romania (IPRR) au primit luni telefoane prin care li se cerea sa manifeste ingaduinta fata de presedintele-director general al SRTV, Valentin Nicolau.

"Lui Nicolau ii e scirba"

IPRR, organizatie formata din o parte a angajatilor SRR, a protestat vineri fata de o stire difuzata de postul public de radio. Aceasta prezenta intentia celor doi sefi ai posturilor publice de a profita de intilnirea EBU (European Broadcating Union) de la Bucuresti pentru a se declara "victime politice ale actualei Puteri".

"Sefii celor doua institutii publice de radio si TV vor organiza, pe bani publici, o reuniune a EBU. Nu pentru ca i-ar interesa legislatia europeana in materie de echidisanta politica, ci pentru ca doresc sa se dea in spectacol, sa pozeze, in fata unor foruri europene, in "sacrificatii" actualei puteri", se precizeaza in comunicatul IPRR.

Primul telefon a venit luni din partea lui Gabriel Giurgiu, unul dintre angajatii SRTV, care l-a rugat pe Razvan Dumitrescu, membru al IPRR si reprezentant al salariatilor in CA al SRR, sa modifice comunicatul. "Ii e scirba ca l-ati pus linga Seuleanu. Ala de la radio a facut mari magarii, noi stim asta.

Dati si voi o rectificare sa-l scoateti pe Nicolau", i-a spus Giurgiu lui Dumitrescu, conform reprezentantilor IPRR.

Pentru ca Giurgiu nu a obtinut ce a vrut nici de la Dumitrescu, si mai apoi nici de la Cerasela si Bogdan Radulescu, membri ai Biroului de

Coordonare al IPRR, a urmat un telefon al lui Valentin Nicolau. "Seuleanu ala e un nenorocit, a fost aservit puterii. Tot vine in urma mea ca un catel, ca eu am imagine buna. Eu o sa scap si vrea si el sa se lipeasca.

Iar daca dati in mine, o sa se foloseasca el de asta. Faceti voi o conferinta de presa, inventati un motiv si trimit eu o echipa acolo. Si dati in Seuleanu cit vreti. Dar nu mai dati in mine, ca o sa creada lumea ca si eu sint ca el. Eu sigur scap, dar vrea si ala sa profite de asta. Are si el pile in PNL, dar nu e sigur ca scapa", i-a spus Nicolau lui Bogdan Radulescu.

Ieri nici Nicolau si nici Seuleanu nu au fost de gasit.

Cei doi contesta raportul final al Comisiei parlamentare de ancheta a SRTV si SRR, care recomanda schimbarea lor, sub acuzatiile de "cenzura si presiuni politce", "neindeplinirea mandatului de serviciu public" si "nereguli grave in evidentele contabile".

Pozitia celor doi este sustinuta de reprezentantii PSD, care vor prezenta parlamentului o varianta proprie de raport, in care apreciaza ca nefondate acuzatiile aduse actualelor conduceri.

Parlamentul se va pronunta asupra celor doua rapoarte pina cel tirziu pe 9 iunie.

Tariceanu il ameninta pe seful TVR cu tribunalul

Premierul Calin Popescu-Tariceanu l-a amenitat ieri pe seful TVR, Valentin Nicolau, cu un proces de calomnie. "O sa analizez foarte atent declaratiile pe care le-a facut si daca se pot constitui in acuzatii calomniatoare, ceea ce mie mi se pare, eu asa consider, ar putea fi actionat in judecata de avocatii mei", a precizat Tariceanu.

El a respins acuzatiile lui Nicolau dintr-o scrisoare publica in care acesta reclama presiuni politice ale puterii actuale.

"Declaratiile lui Nicolau sint expresia elocventa a cuvintului tupeu (...) Eu nu am exercitat presiuni nici asupra directorului, nici asupra angajatilor, iar daca Nicolau poate sa probeze intr-un fel e invitat sa o faca", a adaugat primul-ministru, concluzionind "ca nu sint dispus sa inghit asemenea acuzatii". (Alina Mihai)