Faptul ca am semnat tratatul de preaderare este in ordine politica „mui bien". Ca au fost si patru-cinci neveste la Luxemburg sa vada concertul Romaniei alaturi de sotii lor, iarasi nu cred ca ar putea sa deranjeze (atat timp cat sotioarele si-au platit biletele de avion; si se pare ca le-au platit) decat presa sinistro-misogina. Care va sa zica, se poate spune ca e „mucho ordinarios".

Numai ca, daca e vorba de costurile acestei deplasari de preaderare, asa cum s-a scris deja in presa libera de Adrian Nastase, au fost 376.307 euro, din care un onorariu delirant de 120.000 de euro pentru Angela Gheorghiu (pe la opere se canta cu 20-30.000 de euro), plus 24.000 de euro orchestra, plus 33.000 de euro cazarea artistilor, in total peste 175.000 de euro, si asta pentru o caseta tv de

45 de minute inca nedifuzata, ni se pare o cheltuiala care tine mai degraba de contabilitatea lui Salvador Dalí sau de caietele alcaponiste ale lui Micky Spaga.

Pana la urma, am zis ca intrarea Romaniei in Europa este mai degraba inestimabila decat amabila din punct de vedere financiar, mai ales ca guvernul „Adrian Nastase" ar fi trebuit sa cheltuiasca doar pentru auzul fin al social-democratiei, anul trecut, cu aceeasi dramatic de scumpa in patriotismul ei Angela Gheorghiu, 400.000 de euro, cheltuiala care a fost anulata „cinstito-paternalist" in

ultimul moment de catre presedintele de atunci, Ion Iliescu.

Astazi, insa, ne uitam discret in Monitorul Oficial nr. 386/ 6.V.2005 si ce intrezarim cu voie buna intr-o Hotarare privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii si Cultelor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2005, art. 1...

titlul 34, „subventii", pentru organizarea unei actiuni culturale de catre Filarmonica „George Enescu" din Bucuresti, cu ocazia zilei de 9 mai, „Ziua Europei"? Pai, 1.500.000.000 de lei, adicatelea peste 30.000 de dolari.

Cum aceasta filarmonica are 100 de oameni, asta ar presupune ca fiecare membru ar fi fost platit in acea zi cu cate 15 milioane de lei brut si brutal, pentru o cantare de doua ore. Ce-i drept, o cantare a cantarilor cu cantec. Cam multisor. Semneaza: prim-ministru Calin Popescu Tariceanu si contrasemneaza cheltuitorul: ministrul Culturii si Cultelor, Monica Octavia Musca.

Doamna Musca, va iubim, dar orchestra ca asta nu gasim! Decat poate la New York, cu instrumentistii sculati din somn la o negociere for Budapest, Romania, Est Europe, tomorrow morning!

|n total, festivismul proeuropean ne-a costat aproximativ 15,5 miliarde de lei. Cu tot cu clauza de salvgardare si fara costul artificiilor!