Consiliul National PSD a inceput intii pe holuri. Lideri mici, mijlocii si maricei bintuiau, trageau o tigara. Aveau linistea proclamata de Iliescu in ‘90, pe cind cu Piata Universitatii. Normal, am inceput sa iau la rost un complotist.

Reporter: Cum l-ati terminat pe Iliescu?

Ilie Sirbu: Pe cine? Pe domnul Iliescu? Nu s-a discutat niciodata de terminarea dumnealui.

Reporter: Stim si noi adevarul!

Ilie Sirbu: Nu exista decit un singur adevar. Iar noi, grupul de la Cluj, am avut un material privind restructurarea partidului, nu se referea la lideri. Noi nu putem accepta in partid lupte care pot sa mearga pina la a omori, a sacrifica pe cineva! Ma duc, au venit Nastase si Geoana! Intram!

Si se intra. Geoana repeta: „dati-mi voie", „multumesc dragului nostru Sandu", „dragul nostru Dan Mircea Popescu candideaza", „vreau sa va asigur", „asa cum se cuvine", „fac un apel". Si toate cu gesticulatie ampla si varza. Aceasta familiaritate a dat: „Aristica, trezorier", „Miron, draga!", „Serban, te rog!", „multumesc, Dane!".

Astfel incit teatrul de papusi Mircica a atins apogeul cu o lista a unora de la tara, care cica vor avea partidul pe mina: „Ciuperca, Tilva, Plotu, Pasare, Cretu, Ster, Cusnir".

Dan Mircea Popescu a mestecat urmatoarele vorbe goale: „militanti, responsabilitate, moralitate, eficienta, propus, realizat, pasi, realitatea-pierdut, nu revenire, noi model, coeziune, forta". Pe baza lor a fost ales, ulterior, presedinte al Consiliului National.

Dragul Miron, gras, urias si intunecat, a prezentat astfel problema principala a votarii presedintelui Consiliului National: „Vom iesi pe usa din spate… vom iesi pe usa din spate! Vom iesi pe usa din spate, in dreapta aveti cabina si aveti urna de vot. Asa, multumesc, domnule Nastase, se dau ecusoane si primiti buletinul. |ncercuim pentru, taiem impotriva!".

Din padurea lui Ion Iliescu, l-am ales pe Dan Iosif.

Reporter: Dispareti din politica o data cu moartea batrinului politician Iliescu?

Dan Iosif: Banuiesc ca o sa traiesc pina o sa implinesc venerabila virsta pe care o are dinsul acum. E simplu sa tradezi, dar e mai complicat in societatea de azi sa fii loial.

Reporter: Ce viziune politica veti promova de acum incolo?

Dan Iosif: Mereu am promovat o viziune socialista, fiindca provin din clasa muncitoare si, din cite imi amintesc, Titel Petrescu a spus ca aceasta doctrina reprezinta interesele muncitorimii, insa de-a lungul timpului muncitorimea a evoluat, a devenit mai emancipata si a ajuns sa fie reprezentata numai de intelectuali.

Reporter: Jeep-urile, vinatoarea, armele nu va arata a socialist.

Dan Iosif: Corect, dar oricare dintre noi trebuie sa fie si un pic pragmatic, mai ales ca eu am fost unul din bisnitarii puternici ai Bucurestiului lui Ceausescu. Merit sa-mi investesc banii in ce vreau eu.

Reporter: Daca n-ati fi fost vinator, ati mai fi fost revolutionar?

Dan Iosif: Daca as fi crescut in alt mediu social decit cel in care am crescut, nu eram pe baricada. Din punct de vedere material, am fost un idiot, Dostoievski. Spiritual, am fost acolo unde m-a chemat destinul.

Chiar si la Revolutie am avut o arma la mine, dar nu am folosit-o: trebuia s-o folosesc impotriva mea! Nu vroiam sa puna aia mina pe mine viu.

Inocenta si tantosa, Eugenia Godja, vicepresedinte PSD, primar de Sighet, ne-a dat citeva explicatii:

Reporter: Ce faceti?

Eugenia Godja: Acum sint in pauza!

Reporter: Adrian, Miron, Mircea, versatii, va pacalesc?

Eugenia Godja: Ma vedeti fara personalitate, fara verticalitate? Am adoptat mereu pozitia elevului care e pregatit sa invete de la cei cu experienta mai mare. Nu inseamna naivitate. Am si eu principii!

Reporter: Care?

Eugenia Godja: Responsabilitate si seriozitate in ceea ce fac. Eu sint profesor de meserie si manager si in ceea ce fac mi-am sacrificat chiar propria viata.

Reporter: De ce azi cu coc?

Eugenia Godja: Nu este coc. Este coafura mea obisnuita. Asa imi place sa tin parul. Asa am socotit eu, ca la ceea ce inseamna restul corpului, frizura asta vine sa mai subtieze putin, sa dea o alta alura. Dar e chestie de placere personala si nu-mi pasa daca nu va place!

A vorbit si Serban Nicolae este omul lui Iliescu, i-a fost consilier. Mare curaj: numarul de delegati la Congres, „stiu ca doare nitel, dar am sa va rog sa ma ascultati ca sa nu ratam ceva din ceea ce voiam sa va spun" si vorba celor de la Cluj: „social-democratia s-a nascut in Transilvania!".

Reporter: Las!

Serban Nicolae: Am spus ca nu sint de acord cu ceea ce a rezultat din Congres, dar nu plec.

Reporter: Suparat ca nu v-ati ales!

Serban Nicolae: Nu, nu, nu!

Reporter: Cine e smecherul?

Serban Nicolae: Nu stiu. Dar a reiesit o solutie care nu mi se pare buna. Eu nu cred ca trebuie combatuta in sensul adversitatii.

Reporter: Moale discurs!

Serban Nicolae: |n general, m-am exprimat mai elegant, fiindca impresia in partidul asta este ca, atunci cind il critici pe unul, i-ai zis de mama!

Congresul a continuat, dar dezumflat dupa cuvintul lui Ion Iliescu: amagit sa se intoarca in PSD, marginalizat din ‘71, marginalizat din 2005. Membrii PSD au mers intii la toaleta, apoi s-au culcusit in: Mercedes, Volkswagen, Mazda, Lexus.