Judecatorii au stabilit, luni, verdictul in procesul contra magnatului rus Mihail Hodokovski, admitand ca acesta se face vinovat de evaziune fiscala si alte delicte grave. Instanta de judecata a stabilit ca Hodorkovski este vinovat in patru din cele sapte capete de acuzare.

Judecatorii au decis ca fostul magnat, in varsta de 41 de ani, se face vinovat de furt calificat, frauda, evaziune fiscala si nerespectarea deciziilor tribunalului.

Unul dintre cei trei magistrati a precizat ca ultima acuzatie se refera la faptul ca Hodokovski a redistribuit actiuni ale companiei de ingrasaminte, Apatit, impotriva deciziilor tribunalului.

Fostul om de afaceri este invinuit de obtinerea ilegala de participatii in cadrul firmei, pe care le-a returnat ulterior la un sfert din valoarea lor.

Oficialul a mai afirmat ca Hodorkovski a inaintat declaratii false privind situatia financiara pentru a diminua datoriile catre stat si contributiile la fondul de pensii.

Judecatorii au decis amanarea sentintei pana marti.

Avocatii omului de afaceri au mentionat ca rezultatul discutiilor va fi nefavorabil pentru Hodokovski si partenerul sau, Platon Lebedev.

"Daca judecatorii au facut aceste precizari, atunci verdictul va fi, cu siguranta, vinovat... Mai sunt niste acuzatii asupra carora magistratii nu s-au pronuntat", a declarat unul dintre avocati, Yuri Shmidt.

Cazul fostului actionar majoritar al Iukos a fost vazut, de unii analisti, ca o razbunare a Kremlinului pentru ambitiile sale politice.

Autoritatile fiscale ruse au inghetat activele Iukos si au nationalizat practic principala sa divizie, Iuganskneftegaz, printr-o procedura de executare silita. Fiscul a solicitat Iukos sa plateasca impozite de 27,5 miliarde de dolari.

"Toate acestea sunt facute din interese personale. M-au inchis pentru a nu-i putea impiedica sa prade Iukos. Sunt tinut in arest chiar daca unii dintre cei mai respectabili oameni din tara au vorbit in favoarea mea", a spus Hodorkovski in pledoaria sa finala.