Sefa guvernului ucrainean acuza Rusia ca submineaza puterea "portocalie" de la Kiev prin sicane in aprovizionarea cu combustibili

"Livrarea combustibilului necesar Ucrainei a fost voit oprita, chiar daca am platit pentru toate contractele," a spus Timosenko, precizind ca de cinci zile benzinariile din tara nu mai fusesera alimentate.

Declaratiile premierului au fost ultimele dintr-o serie de acuzatii la adresa Rusiei, pe marginea contractelor cu companiile petroliere rusesti, care asigura 80% din necesarul de titei al Ucrainei.

Primul-ministru de la Kiev sustine ca Rusia, care a primit foarte critic alegerea lui Viktor Iuscenko la presedintie, dupa ce l-a sustinut deschis pe rivalul acestuia, Viktor Ianukovici, "nu s-a resemnat in fata acestei situatii".

Guvernul ucrainean a denuntat o intelegere incheiata intre distribuitori si rafinarii, vizind majorarea artificiala a pretului petrolului, si a luat o serie de masuri, impunind preturi-limita la mai multe produse. Aceste masuri au fost criticate de mai multe companii petroliere ruse, intre care LukOil, TNK-BP si Tatneft, care au negat ca s-ar fi inteles sa creasca pretul petrolului.

Luni, filialele ucrainene ale furnizorilor petrolieri LukOil si TNK-BP au anuntat ca limiteaza distributia carburantilor la pompele din Ucraina la 10 litri/masina din cauza penuriei. De altfel, de aproape o saptamina, statiile de benzina din Ucraina vind combustibil doar clientilor care au cupoane sau carduri speciale.

La pompe s-au format cozi interminabile, multi dintre soferi fiind nevoiti sa plece acasa fara combustibil.

Iuscenko vrea sa cada la pace

Presedintele Iuscenko a adoptat o pozitie mai nuantata, apreciind ca echipa guvernamentala ucraineana nu s-a comportat in cel mai bun mod in criza petrolului.

"Aceasta ingerinta in formarea preturilor si presiunea exercitata cu metode care nu sint ale unei economii de piata au pus in garda numerosi furnizori petrolieri externi care nu inteleg logica si perspectivele acestui comportament", a declarat acesta. "Cele doua parti au facut lucruri care au afectat si reputatia uneia, si a alteia, precum si a organizarii pietei", a adaugat el.

El a apreciat ca exista "posibilitatea unui acord cu partea rusa datorita unei schimbari a pozitiei ucrainene" in materie de formare a preturilor, care trebuie sa devina "mai previzibila si clara".

Luna trecuta, oficialii de la Kiev au acuzat companiile rusesti de conspiratie in vederea majorarii pretului benzinei si le-au amenintat cu actiune in judecata, ceea ce le-a determinat sa nu modifice preturile. Cu toate acestea, Moscova a anuntat ca, de la 1 iunie, vor fi majorate taxele de export de la 102 dolari la 136 de dolari pentru o tona de titei.