Pledoaria pentru anticipate ca solutie pentru cresterea eficientei Executivului prin ingustarea coalitiei de guvernare nu prea mai tine. Mai ales dupa recentele inundatii. Bilbele au venit de la membri de vaza ai Aliantei D.A.

Constienti ca se apropie ora bilantului, mai multi membri ai cabinetului Tariceanu recunosteau, direct sau indirect, ca actualul guvern a avut o problema de comunicare cu opinia publica, in sensul ca nu s-a priceput sa arate populatiei exact eforturile pe care guvernantii le-au depus in lupta cu efectele inundatiilor.

Cu alte cuvinte, au existat eforturi care s-au concretizat in efecte care au luptat cu alte efecte, ale naturii dezlantuite. Totul s-a petrecut aici, in lumea reala, numai ca prezentarea acestor reusite in fata mass-media a fost o nereusita. E mai usor, intr-adevar, sa zici ca esti doar un prost comunicator decit un incompetent. Insa este o strategie gresita, gresita.

Tapii ispasitori ies intotdeauna la iveala ca atare, mai devreme sau mai tirziu. Sulfina Barbu a fost scoasa la inaintare de la bun inceput ca „sefa peste inundatii". Ea n-a gestionat prea bine relatia cu presa, poate ca e mai sperioasa, mai neexperimentata.

Guvernul si organele sale, doldora de specialisti, si-au facut treaba ca niste furnicute, insa doamna Barbu nu a stiut sa se ocupe de transmiterea informatiilor. Presa o avea, oricum, in vizor pe Sulfina Barbu. Era o prada usoara. Ea ar fi urmat sa plateasca pentru toate defectiunile de comunicare ce au aparut in cazul crizei.

Ar fi trebuit sa calce pe urmele purtatoarei sale de cuvint care si-a dat demisia. Tot pentru erori in comunicare. Sintem prosti comunicatori, dar competenti, cam asta ar fi vrut guvernul sa reiasa.

Un om competent trebuie, in primul rind, sa isi stie bine fisa postului. Stiind care iti sint atributiile, stii si cind trebuie sa intervii pentru a-ti arata competentele. Sau chiar performantele. Sa-l luam pe ministrul Vasile Blaga. Un om laudat chiar de presedintele Traian Basescu, pentru eficienta lui.

Conform organigramei guvernului, el ar fi trebuit sa fie un fel de prim-ministru al situatiei de criza cu inundatiile. Fara doar si poate, un test dur al performantelor organizatorice ale domnului Blaga. Rapid, la nivelul guvernului, se creeaza o meta-structura, in fruntea careia este cocotata doamna Barbu.

Domnul Blaga o lasa pe doamna Barbu sa se ocupe de inundatii, desi, conform legii, dezastrele erau de competenta sa. Cind presa scrie despre toata aceasta substitutie, domnul Blaga nu poate face decit sa recunoasca evidenta si, brusc, la spartul tirgului, sa se implice asa cum ii cerea organigrama sa o faca de la bun inceput.

Calin Popescu-Tariceanu chiar a zis, simbata, ca toate informatiile legate de inundatii vor fi raportate direct ministrului Administratiei si Internelor.

Doamna Barbu disparuse din poveste. Incep sa o simpatizez pe Sulfina Barbu. N-o fi culmea competentei, dar a gestionat cum a crezut ea mai bine criza inundatiilor. Incep sa-l antipatizez pe Vasile Blaga. O fi el un om competent, insa i-a fost frica sa ia in piept o situatie grea, dar care ar fi aratat exact ce stofa de guvernant are.

Calin Popescu-Tariceanu ar trebui sa aiba frisoane in momentul in care va face analiza rezultatelor strategiei sale. Aia din care trebuia sa reiasa ca, in cel mai rau caz, el si ministrii sai sint, in cel mai rau caz, niste prosti comunicatori. Tandemul Blaga-Barbu face parte din Partidul Democrat. Nu e nici vina PC/PUR-ului, nici a UDMR-ului. Cu ce e mai buna o Alianta D.A.

singura la putere daca, in cazul unor noi inundatii, vom face slalom tot printre ministrii Blaga si Barbu? Frica de asumarea unor decizii devine endemica in guvernul Tariceanu. Nu se iau decizii transante nici in cazurile Bechtel, Vinci, EADS, indiferent care ar fi acelea. De fapt, chiar asta si reproseaza (inca) partenerii straini.

Toti se tem ca isi vor eroda imaginea cind electoratul ii va judeca dupa rezultatul deciziilor lor si va pune stampila „incompetent" sau „competent". Pina la urma, aceasta este provocarea guvernarii. O guvernare reusita este o prajitura din care nu lipsesc, sub nici o forma, ouale.