Liderii PSD nu stiu nici acum daca Ion Iliescu va parasi sau nu partidul. Fiecare se intreaba daca fostul sef de stat va renunta la carnetul de pesedist si va opta pentru o noua formatiune politica. Dupa discursul de vineri, cand batranul politician si-a varsat oful, tot PSD-ul este intors pe dos.

Linistea a disparut complet, crema partidului, taiata ca o maioneza, neputand fi dreasa nici pana astazi dupa socul de la Consiliul National. Sunt voci care spun ca totul a iesit pe dos si ca este rau ca alde Geoana si Rus s-au pus cu nea Nelu fara sa se gandesca mult la urmari.

In plus, circula parerea ca unii dintre actualii conducatori ai PSD regreta tentativa de inlaturare a lui Iliescu, duritatea discursului de saptamana trecuta avand un efect negativ asupra imaginii principalilor lideri alesi la congresul din aprilie. Lui Geoana, Nastase, Vacaroiu sau Mitrea nu le venea sa creada ca Iliescu ii da in gat in fata delegatilor veniti din toata tara.

Au fost acuzatii extrem de dure formulate din interior, cei vizati nemaiputand sa spuna ca este vorba de o facatura a adversarilor din coalitie.

Ma tem ca in acest caz nu este vorba de o simpla rabufnire a unui politician, fie el si Iliescu, "colegul nostru", suparat ca tovarasii de partid i-au luat jucaria, ci de demascarea unei atitudini intalnite de obicei in comportamentul celor care formeaza Famiglia grupurilor mafiote.

Ce rau mai mare putea sa apara decat sa vina Ion Iliescu si sa demaste imoralitatea unor politicieni care au guvernat tara mai mult de doua mandate? "Prostanacul" si "arogantul" au sperat pana in ultimul moment ca interventia tovarasului recent plecat de la Cotroceni nu va depasi tonul criticilor formulate in linii mari aidoma prestatiei de pe vremea congreselor si conferintelor peceriste.

Vazandu-se incoltit, in situatia de a pierde tot, Iliescu a aratat ca stie de ce a fost in stare PSD in toti acesti ani si, mai ales, cine au fost tartorii care au transformat partidul intr-o clica dominata de interese personale si de grup.

Cei din prezidiu au ramas masca nu neaparat fiindca erau acuzati in public, ci din cauza fricii care i-a cuprins referitor la ce urmeaza sa se intample daca amenintarea cu plecarea din partid a lui Iliescu s-ar produce.

Oricat s-ar da mari cei din conducerea actuala a PSD, pe chipul lor se citeste teama fata de acest om, datorata pozitiei avute de el in timpul scurs de la Revolutie.

S-a demonstrat ca lupta cu Iliescu nu se rezuma doar la simpla inlaturare a politicianului din zona actului decizional, tentativa reusita cu mari eforturi, ci si la razboiul ce trebuie dus cu mentalitatile comuniste puternic sustinute de structurile care au servit regimul lui Ceausescu. Unde poate fi incadrat Iliescu altundeva decat in galeria liderilor comunisti? Ca el sunt foarte multi.

PSD colcaie de admiratori ai fostului sef al statului. Acestia nu au avut incotro si l-au trimis pe Iliescu la peluza partidului din dorinta de a incerca sa schimbe parerea generala conform careia PSD se identifica suta la suta cu acest personaj. Fondul a ramas insa acelasi.

Lui Iliescu i s-a spus adio cu o jumatate de gura, de ochii lumii, grija principala fiind aceea de a apara interesele Famigliei pesediste cu orice pret. Sunt convins ca pe liderii PSD nu-i intereseaza decat politica afacerilor proprii, care sa le umfle conturile cat mai mult.

Sanatatea fostului lider poate sa scartaie, are cine sa-l ingrijeasca, insa partidul nu trebuie sa sufere, spun conducatorii lui. Nenorocirea este ca tensiunea din interiorul PSD a depasit cu mult parametrii normali, puseul de tensiune fiind cu mult mai mare decat cel al fostului lider, investigat medical in aceste zile.