La doua zile dupa ce Ion Iliescu a fost operat, medicii care se ocupa de el nu au reusit sa ne lamureasca daca si cit de grava este starea fostului presedinte al Romaniei. Directorul Elias, dr. Sorin Oprescu, spune ca Iliescu e bine si va reveni azi la spitalul pe care il conduce, iar dr.

Serban Bradisteanu de la Spitalul de Urgenta, unde a fost operat senatorul PSD, a anuntat ieri ca-l va tine sub supraveghere acolo inca doua-trei zile. O declaratie cel putin ciudata a lui Oprescu ne poate pune insa pe ginduri: "Ar obosi prea mult sa zimbeasca in momentul asta".

Mai multi medici cardiologi consultati de ziarul nostru spun ca, si fara sa cunoasca toate detaliile cazului, "cinci stenturi inseamna mult, chiar si doua indica o suferinta serioasa".

Fostul presedinte nu mai are voie sa tipe, sa se enerveze sau sa faca eforturi fizice, pentru ca-i va creste tensiunea, a spus Bradisteanu, si risca sa faca infarct.

Somitati ale cardiologiei romanesti, profesorii Radu Capilneanu si Dumitru Zdrenghea, de la Cluj, i-au recomandat lui Iliescu "o viata fara excese", respectiv "sa reduca motoarele si sa duca o viata conform virstei biologice".

Stenturi de 2.500 euro bucata

In interventia chirurgicala de acum doua zile lui Iliescu i s-au implantat, pentru largirea arterelor care hranesc inima cu singe, cinci stenturi din titan, lungi de cite 3 cm si placate cu niste substante medicamentoase care le ajuta sa ramina permeabile mai mult timp si chiar pina la sfirsitul vietii.

Stenturile implantate in arterele fostului presedinte sint din metal inoxidabil si costa cam 2.500 de euro bucata. Mai exista si stenturi din material plastic foarte rezistent si stenturi dintr-un otel medical, care costa de la 400 la 2.500 de euro.

Aspirina pentru fostul presedinte

Dupa externare, fostul presedinte nu va fi supus unor controale periodice, dar va trebui sa tina regim alimentar pentru mentinerea la un nivel scazut a colesterolului, va urma un tratament indelungat cu aspirina si anticoagulante, dar va lua si un alt medicament compensat 100a pentru pacietii care au suportat implant de stent si manifesta intoleranta la aspirina.

Pentru operatie, Iliescu a fost anesteziat partial si a putut sta de vorba cu chirurgii. Interventia a costat aproximativ 30 de milioane lei si a fost suportata in intregime de Casa de Asigurari de Sanatate, ca in cazul oricarui alt pacient, au spus Oprescu si Bradisteanu. Operatia la care a fost supus fostul presedinte a fost coordonata de o echipa de medici stabilita de Sorin Oprescu, iar dr.

Bradisteanu va hotari ce medic se va ocupa de pacient dupa ce acesta va fi externat.

Deocamdata tensiunea acestuia a revenit la normal - 12/8, starea sa de sanatate s-a imbunatatit, a spus Bradisteanu, iar zonele afectate ale arterelor au fost revascularizate total. Totusi, "in meseria noastra, incidente pot aparea in orice secunda", ne-a declarat dr. Dana Safta, director adjunct la Elias.

Mihaela Naftanaila, Cristian Oprea