Numerosi informaticieni romani aleg sa-si practice meseria in alte tari. Christopher Brennan, general manager Microsoft pentru Europa de Est, considera ca una dintre cauze o reprezinta pirateria software.

Aproximativ 70% dintre produsele software vindute pe piata interna sint contrafacute. Christopher Brennan considera ca aceasta este una dintre cauzele plecarii specialistilor autohtoni in alte tari. „Guvernul si multe dintre companiile romane doresc sa consolideze industria tehnologiei informatiei.

Aceasta poate fi alimentata si in acelasi timp valorificata prin entuziasmul, pasiunea si inovatia specialistilor romani. Pentru ca aceasta industrie sa fie la nivel inalt trebuie ca oamenii sa fie platiti pentru aplicatiile la care au muncit. Este important ca toti cei care creeaza software sa fie platiti. Altfel, vor merge sa dea inovatiile lor in alta parte, unde sint platiti", afirma acesta.

Oficialul Microsoft considera ca trebuie luate masuri, mai ales ca specialistii romani sint considerati foarte buni si ar urma sa joace un rol important in integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Sansa pentru IMM-uri

Christopher Brennan este de parere ca sansele de a rezista pe piata ale intreprinderilor mici si mijlocii dupa integrarea in Uniunea Europeana vor fi mai mari daca acestea vor folosi solutii moderne. „In Romania sint multe IMM-uri, iar acestea trebuie sa fie foarte competitive dupa intrarea in Uniunea Europeana, in 2007.

Trebuie ca ele sa foloseasca tehnologia informatiei pentru a fi competitive pe plan intern, dar si pentru a putea vinde clientilor din tari in care nu sint prezente fizic, insa prin tehnologie pot fi prezente", spune acesta. Un rol important il va juca guvernul. Considera ca este benefica importanta acordata in Romania tehnologiei informatiei, dar si incurajarii studentilor.

Buni specialisti

Oficialul Microsoft considera ca specialistii romani in tehnologia informatiei sint foarte buni, lucru care ar putea ajuta Romania in integrarea in Uniunea Europeana. „Am o opinie foarte buna despre dezvoltatorii IT din Romania. In vizitele de la Bucuresti m-a incintat pasiunea de a dezvolta tehnologie de clasa mondiala.

Este foarte importanta divizia de acolo cu oameni pregatiti, iar calitatea studentilor este de inalta clasa. Am vazut pasiunea de a folosi tehnologia informatiei pentru a imbunatati viata si economia", mai declara acesta. Ramine ca politica guvernamentala sa-i determine pe tinerii specialisti sa nu-si faca planuri de viitor la mii de kilometri distanta de tara.