Estimarile arata ca apa a luat peste de 200 de milioane de euro, din care 89 de milioane reprezinta numai pagubele din infrastructura. Acesti bani trebuie suportati de la bugetul de stat si prin urmare proiectiile bugetare privind rectificarea trebuie refacute. "Rectificarea era aproape terminata pana sa apara problema inundatiilor.

Mai multe ministere, printre care cel al Mediului, Transporturilor si Agriculturii au solicitat resurse suplimentare. Au aparut noi cheltuieli, care ar putea afecta deficitul bugetar. Am fost nevoiti sa reluam un pic calculele", a afirmat Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice.

Cu toate astea, ministerul va finaliza actiunea pana la sfarsitul acestei luni sau cel mai tarziu pana la inceputul lunii urmatoare.

EXPERTI FMI. In ciuda acestor probleme, o echipa a FMI a venit ieri la Bucuresti pentru a discuta cu reprezentantii Ministerului de Finante rectificarea bugetara. Expertii FMI nu fac parte din echipa de negociatori, ci sunt tehnicieni care iau la puricat bugetul. "Noi am solicitat sa vina un reprezentant al FMI cu care sa discutam pe tema deficitului bugetar.

Prioritatea noastra acum este rectificarea bugetara. Cu echipa de experti ai FMI vom aborda toate aspectele macroeconomice", a spus Ministrul de Finante.

PROBLEME. Acordul dintre FMI si Guvern este in stand-by de la inceputul anului. Cuiul lui Pepelea este chiar deficitul bugetar cauzat de noua filozofie fiscala a actualului guvern. In opinia FMI, Ministerul de Finante ar fi trebuit sa suporte pierderile cauzate de introducerea cotei unice.

Recomandarea a fost fie marirea procentul de impozitare cu cota unica de la 16% la 19%, fie ridicarea cotei de TVA de la 19% la 21%. Confruntat cu aceste solicitari, Guvernul a cerut o perioada de reevaluare de 1-3 luni, in care sa convinga ca incasarile bugetare cresc. Dar inundatiile au dat peste cap socotelile Guvernului.