OMV Gas GmbH, o filiala detinuta integral de grupul OMV si Gazexport Moscova, au semnat un contract, pe douazeci de ani, pentru transportul de gaze naturale prin conducta de gaze din vestul Austriei.

Conducerea OMV considera ca acest contract este o alta piatra de temelie in cei 40 de ani de colaborare intre OMV si Gazexport, fiind important pentru asigurarea pe termen lung a furnizarii de gaze naturale pentru Europa, acest contract urmand sa pozitioneze statia Baumgarten de distributie gaze a OMV ca important nod european de distributie a gazelor naturale.

OMV Gas transporta deja aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale prin reteaua proprie din Austria, din aceasta cantitate, volumul de tranzit catre vestul, estul si sudul Europei totalizand aproape 43 de miliarde de metri cubi anual, adica, o treime din totalul de gaze naturale exportate de Rusia in Europa.

In noul contract, Gazexport autorizeaza OMV sa transporte aproximativ 4,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale provenite din Rusia, anual, pana in 2027, de la granita cu Slovacia, prin Austria, pana la granita cu Germania, o extindere masiva a conductei de gaze naturale din vestul Austriei fiind necesara, iar OMV deja planificand o investitie de aproximativ 260 de milioane de euro pentru

acest proiect.

Extinderea va avea loc in trei etape si va creste capacitatea anuala a conductei de gaze de la 7 miliarde de metri cubi, la 11 miliarde, constructia urmand sa inceapa anul acesta.

Prima etapa urmeaza sa fie terminata in toamna anului 2007, adaugand o capacitate operationala de 1,9 miliarde de metri cubi pe an, a doua va fi gata in anul 2008, adaugand o capacitate anuala de sase sute de milioane de metri cubi anual, iar ultima etapa va lua sfarsit in anul 2011, contribuind cu o capacitate de 1,44 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

OMV Gas detine in Austria o retea de conducta de gaze de aproximativ 2.000 km lungime si trei depozite, conductele furnizeand gaze naturale nu doar in Austria dar si in Germania, Italia, Franta, Slovenia, Croatia si Ungaria.

Pana in anul 2008, OMV intentioneaza sa-si intareasca pozitia de furnizor important de gaze naturale in Europa Centrala, strategia proprie de crestere avand trei elemente centrale, comercializare si marketing, transport si depozitare si productie proprie de gaze naturale.

Gazexport Moscova se ocupa de exportul gazelor naturale fiind lider mondial si acopera peste un sfert din cererea de gaze din Europa, in trei decenii de activitate, peste 2.700 de miliarde de metri cubi de gaze naturale fiind livrate din Rusia catre clienti din Europa, in prezent, Gazexport furnizand gaze naturale in 27 de tari europene si in Comunitatea Statelor Independente.

In 1968 OMV a fost prima companie din vestul Europei care a incheiat un contract pe tremen lung cu fosta URSS, OMV Gas fiind astazi cel mai important partener de afaceri austriac al Gazprom.