Actiunile Alro au scazut ieri cu 2,17% la Bursa de Valori Bucuresti, din cauza scandalului declansat de procesul intentat companiei de catre fostul presedinte al Alro, Aleksander Krasner, si de fostul vicepresedinte Peter Braun.

Cei doi ex-manageri au dat in judecata Alro la Slatina, contestand hotararea din 29.04.2005 a Adunarii generale ordinare a actionarilor de a nu ii descarca de gestiune pentru perioada ianuarie-noiembrie 2004. Fostii manageri considera ca scaderea capitalizarii nu influenteaza valoarea si viitorul companiei, deoarece la Bursa din Bucuresti este listat un pachet infim de actiuni.

„Pentru o firma care mai are numai un pic peste 1% la Bursa cred ca efectele sunt nesemnificative", ne-a spus Peter Braun, care detine, la randu-i, sub 0.0001% din Alro.

Totodata, magnatul de origine rusa Vitali Matsitski a blocat cele aproximativ 20% din actiunile detinute la Alro de fostul presedinte al companiei, Alexander Krasner si exercita presiuni pentru a obtine acest pachet, au declarat pentru „Averea" surse din piata.

Krasner si Matsitski, spun sursele, au creat cu cativa ani in urma un holding de tip offshore pentru a evita publicitatea si plata unor taxe. Krasner detine 20% din Alro, iar Matsitski aproximativ 60% din actiunile companiei producatoare de aluminiu primar, sustin sursele citate. Krasner a intentat un proces la o Curte din Londra pentru a-si debloca actiunile, adauga aceleasi surse.

Krasner nu a confirmat, dar nici infirmat daca cere despagubiri lui Matsitski si daca obiectul procesului din Londra sunt cele 20% din actiuni al caror proprietar este. Matsitski nu a putut fi contactat.

„Litigiul a fost deschis intr-o Curte comerciala din Londra si prima infatisare va avea loc la sfarsitul lunii iunie. Procesul nu va afecta in nici un fel Alro", a spus Krasner.

In acelasi timp, Matsitski intentioneaza sa efectueze o majorare a capitalului social cu o suma care va reduce participatia statului in Alro de la 16.8% la circa 6%, spune Cristian Olteanu, consilierul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

„Actionarul majoritar a incercat sa opereze majorarea de capital la ultima adunare generala, insa nu a reusit pentru ca nu a prezentat actele necesare din timp catre AVAS. Conform legilor in vigoare, AVAS nu se poate opune unei majorari de capital la Alro, dar nici nu poate participa la majorari de capital.

„Vom vedea joi, in urmatorul Consiliu de administratie, cand va avea loc urmatoarea adunare generala, si cu cat se va majora capitalul social", a mai spus Olteanu. Braun a mentionat ca a demisionat anul trecut din functia de vicepresedinte intrucat „la Alro nu mai este un management cu care sa poti lucra."

Marin Nastase, noul director general al Alro, ne-a declarat ca firma merge in castig, cu aproximativ 42 de milioane de dolari profit net pentru 2004 si 40 de milioane de dolari prognozati pentru 2005- in scadere usoara cauzata de aprecierea monedei nationale din ultimele sapte luni.