Joi 19.05 ora 21:50 TVR 1 va transmite in direct semifinala concursului Eurovision 2005 desfasurata in Palatul Sporturilor din Kiev. Asa cum s-a stabilit la tragerea la sorti din luna martie, Romania va fi ce-a de-a 14 tara care va evolua, din totalul de 25 care lupta in semifilala de joi sa se claseze in primele 10 locuri, pentru a intra in finala din 21 mai.

Cele 10 tari castigatoare a unui loc in finala vor fi stabilite in urma televotingului inregistrat in TOATE cele 39 de tari care anul acesta participa la Eurovision. La fel, in finala din 21 mai, vor vota TOATE cele 39 de tari, inclusiv cele 15 care nu au reusit sa mai concureze in finala.

Votarea se va face simultan si va dura cateva minute. Toate apelurile din fiecare tara vor fi inregistrate de catre firma de telefonie organizatoare, care va trimite rezultatele catre EBU.

In semifinala de joi, imediat dupa incheierea votarii, oficialii EBU vor introduce numele celor 10 tari calificate in finala - in 10 plicuri, care vor fi extrase la finalul spectacolului, stabilindu-se astfel si ordinea intrarii celor 10 in finala din 21 mai.

Asa ca, anuntarea celor 10 tari castigatoare se va face intr-un mod diferit, adica prin extragerea plicurilor si nu prin metoda consacrata pana acum cand fiecare tara anunta punctajul acordat celorlalti. Vor fi momente lungi de suspans si emotie, pe parcursul carora delegatiile si telespectatorii din 25 de tari vor astepta cu sufletul la gura ca numele

tarii lor sa fie inclus intr-unul din cele 10 plicuri.

Suspansul va fi cu atat mai mare, cu cat fiecare delegatie isi doreste (pe de o parte), ca numele tarii lor sa fie in primele plicuri deschise (pentru a scapa de emotie), dar, pe de alta parte, cei anuntati printre ultimii (din cei 10), vor intra printre ultimii concurenti in finala, ceea ce este considerat un avantaj pentru concursul din 21 mai.

La ora acestei corespondente, Luminita&Sistem se afla in focul ultimelor repetitii alaturi de celelalte 24 de tari. Se fac probe de machiaj, coafura, costume. Programul la secunda pregatit de organizatori face ca lucrurile sa mearga simultan si concentrat, ca o imensa masinarie bine pusa la punct.

Repetitii cu butoaie

Miercuri 18 mai ora 13,30 se fac repetitii cu intrarea si scoaterea rapida a butoaielor pe/de pe scena Eurovision. Aceasta operatiune trebuie sa se faca extrem de rapid, asa ca sunt angrenati cca. 20 de oameni !

Pana acum, instalarea butoaielor dureaza 42 secunde, asa ca se mai

lucreaza la coordonare; in schimb, evacuarea se face in timp util si

toata lumea se incadreaza in timpul acordat.

Poate nu am mentionat, dar butoaiele sunt fixate inca de marti

dimineata pe trei platforme cu rotile. Asa ca deplasarea si pozitionarea lor se face relativ usor, trebuie doar sa se faca conexiunile electrice intre butoaie si cu priza principala.

O alta operatiune este blocarea rotilor platformelor pe care stau butoaiele si baietii de la Sistem, pentru ca altfel, in spectacol s-ar vedea si un numar inedit de "balet" al celor 3 platforme.

Exista aici oameni si tehnicieni pregatiti sa faca fata la orice solicitare sau eveniment neprevazut: de la eventuale defecte majore la instalatiile de pe scena, pana la ruperea unui nasture sau a unui toc!

Pe masura ce momentul concursului se apropie, tensiunea incepe sa se faca simtita in aer, iar in locul rasetelor si a glumelor, acum din cabinele diverselor tari se aud vocalize si repetitii ale cantecelor.

Eurovision 2005 a inceput!