Statul roman a pierdut de pe urma garantarii imprumuturilor contractate, dar nerambursate de diferite societati aproape 1,5 miliarde de dolari din 2001 pina in prezent. Pe primul loc se situeaza Oltchim Rm. Vilcea.

In evidentele ministrului Finantelor figureaza 30 de societati pentru care institutia a dispus executarea garantiilor de stat pentru credite interne si externe in perioada 2001-2004. Interpelat recent de deputatul Petru Popeanga, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, a prezentat modalitatea in care banii publici au fost aruncati pe apa simbetei.

Referindu-se la societatile care s-au bucurat de credite interne garantate de stat, Bodu a insirat: „Siderurgica-Hunedoara - 145,8 miliarde de lei, valoare garantii executate, cauza executarii garantiei - facilitati pentru privatizare; SCGDV Impex SRL - 0,2 miliarde de lei, motivul - lipsa de lichiditati; SC Romagro SA - 0,4 miliarde de lei, faliment; SC Comcereal Satu Mare - 1,7 - lipsa

lichiditati; SC Agrocelectis Rost - Dolj - 0,5 miliarde lei - faliment; SC Industrial Conserv" - Calafat - 0,6 de miliarde de lei - faliment, in total 149,2 miliarde de lei". Dobinzile si comisioanele au costat statul alte 12,6 miliarde de lei.

Nume grele

Situatia cu creditele externe garantate de stat si nerambursate este si mai serioasa. Ministerul Finantelor a efectuat plati in contul agentilor economici garantati, 24 la numar, in valoare de 1.329 de milioane de dolari, reprezentind rate de capital, dobinzi si alte costuri. Pe lista cu pricina se afla numai „societati una si una", dupa cum s-a pronuntat Sebastian Bodu.

Sa dam citeva nume: Oltchim Rm. Vilcea, Contransimpex Bucuresti, World Trade Center, Astra Arad, Sidermet Calan, Rulmentul Brasov, Societatea Nationala pentru Imbunatatiri Funciare Bucuresti, Letea Bacau, Roman Brasov, Novatex Pitesti etc. Toate cele 24 de firme aveau obligatia sa ramburseze 999,84 milioane de euro pentru creditele contractate.

In anul 2002, creantele statului provenind din platile efectuate la extern au fost cesionate la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). In felul acesta, AVAS a preluat pentru valorificare, creante in suma de 27.626,5 miliarde de lei, din care a recuperat suma de 868 de miliarde de lei.

Potrivit unei note trimise de AVAS ziarului „Cotidianul", in prezent, la unele dintre societati se desfasoara licitatii pentru vinderea de active.

Cauzele

Motivul pentru care firmele in cauza nu isi platesc obligatiile ce deriva din contractarea creditului sint aceleasi ca si in cazul in care nu isi achita obligatiile fata de buget: practica ajutoarelor de stat.

Nu e de mirare ca societatile care au obligat Finantele sa cheltuiasca bani aiurea se regasesc si pe lista marilor datornici la buget, precum si la bugetele de asigurari sociale, de somaj sau sanatate.

Ratiunea pentru care se acorda garantii este explicata de fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu. „Este o lege care da posibilitatea statului sa acorde garantii pentru creditele contractate de diferite firme", a spus acesta. Prin urmare, pe baza acestui drept, in numai patru ani de zile, bugetul a fost vaduvit de 1,5 miliarde de dolari.

La paguba respectiva au fost partasi si membrii acelui comitet interministerial care analizeaza si aproba oportunitatea garantarii creditelor. Fara avizul acestui comitet e greu de crezut ca, in conditii normale de piata, creditele ar putea fi contractate de firmele cu pricina, de regula cu reale probleme financiare, fara interventia autoritatilor.

Cazul Termoelectrica

Un caz interesant il constituie societatea de producere si distributie a energiei electrice Termoelectrica. Desi nu figureaza pe lista Ministerului Finantelor, directorul general al companiei, Ovidiu Pop, ne-a confirmat ca statul a platit pentru creditele nerambursate, fara sa ne avanseze insa nici o suma.

In urma cu un an, Ministerul Finantelor prezenta o statistica pentru „Cotidianul" din care reiesea ca statul a trebuit sa efectueze plati in contul Termoelectrica in valoare de 460 de milioane de dolari. Pop a spus ca acei bani reprezinta creditele de rambursat pina in 2015.

In 2004, Termoelectrica a primit din partea Trezoreriei un imprumut in valoare de 165 de milioane de euro, in scopul de a permite refinantarea unei emisiuni de obligatiuni emise in aprilie 2001, cu sprijinul unei garantii suverane.

Acest imprumut intra la categoria ajutoarelor de stat, intrucit practica Comisiei Europene este destul de elocventa in acest sens: „Acordarea unui imprumut in scopul de a preveni executarea unei garantii acordate anterior - ceea ce, aparent, protejeaza resursele statului, constituind o decizie rationala din punct de vedere economic pentru stat - reprezinta totusi un ajutor de stat".

Consiliul Concurentei nu s-a pronuntat in acest caz.

Cit s-a garantat in 2004

Anul trecut, au fost contractate si garantate de catre stat credite externe in suma de 3.601,0 milioane de dolari. Acesti bani au fost directionati spre sectoarele protectiei mediului, transporturilor, comunicatiilor, energetic, ordine publica, sanatate, securizarea frontierei etc.

Banii au fost destinati eliminarii efectelor inundatiilor, pentru construirea de sali de sport, pentru infrastructura educationala, pentru proiectul „economia bazata pe cunoastere", pentru diminuarea riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pentru reforma sectorului irigatiilor.

Credite externe nerambursate (mil. $)

1. Oltchim Rm. Vilcea 225,9

2. Contrasimex Buc. 168,1

3. CCIB-WTC 126,4

4. SN Imbunatatiri Funciare 79,0

5. Astra Arad 48,8

6. Sanevit Arad 42,9

7. Chimcomplex Borzesti 42,7

8. GES Scaieni Prahova 38,3

9. Azochim Piatra-Neamt 35,4

10. OCRIM Romania Buc 23,4

11. Novatex Pitesti 19,0

12. Eximpan Buc 18,7

13. Pomicola Valu lui Traian 16,5

14. Letea Bacau 16,1

15. SIDERMET Calan 15,8

16. Pobac Bacau 14,5

17. Ind. Laptelui Harghita 13,2

18. Rulmentul Brasov 10,8

19. Rulmentul Birlad 10,5

20. Oltplast Dragasani 8,9

21. Moldoplast Iasi 7,5

22. Roman Brasov 7,4

23. Tomistone Constanta 7,1

24. IFET Arad 1,9

TOTAL 999,8