Mesajul presedintelui Romaniei, transmis publicului prezent la eveniment, a fost: "Nu cred in idoli. Cand te apropii de ei si incepi sa-i cunosti, li se risipeste aura, le fuge soclul de sub picioare".

Presedintele considera ca oamenii au votat notorietatea functiei, fara sa ia in calcul raspunderea care decurge de aici, ignorand proba-bil si viata personala, atunci cand l-au pozitionat in fruntea clasamentului "fericitilor". Nici ministrul Culturii nu crede in idoli.

Cu un discurs simplu, cu umor si cochetarie, Mona Musca, personajul din topul clasamentului "Ca cine mi-ar placea sa fiu", a demonstrat, in asentimentul lui Florian Pittis, ca ajungi sa fii model atunci cand n-ai idoli.

TELEVIZIUNEA. Majoritatea celor prezenti – de la istoricul Adrian Cioroianu la sociologul Septimiu Chelcea – a subscris concluziei ca rezultatele sondajului CURS vorbesc despre un idol mai influent decat toti ceilalti, caruia multi dintre cei din top ii sunt datori pentru pozitiile din clasament: e vorba de televiziune.

Probabil din aceeasi cauza, tagma politicienilor, una nu tocmai iubita de romani, se regaseste pe listele optiunilor lor in termeni de admiratie.

Daca au un punct comun prezentele extrem de eterogene ale nominalizatilor – de pilda, la capitolul "Personalitati culturale iubite de romani", pe Andrei Plesu, Dinescu si Irinia Loghin ii despart foarte putine procente –, ceea ce ii aduce impreuna e notorietatea pe care le-o ofera prezenta in spatiul public.

Alexandru Arsinel si Andreea Marin, de asemenea nominalizati la varii sectiuni ale studiului, considera ca televiziunea iti intinde un deget, dar nu-ti da toata mana. Ce-i deosebeste pe unii de ceilalti, la fel de prezenti pe micul ecran, e aura, sarmul, chipul in care reusesc sa fie conectati la public.

DESTEAPTA-TE, ROMANE! Mircea Geoana a fost deplin in asentimentul echipei noastre: nu poti nici sa vorbesti, nici sa faci reconstructie a identitatii nationale fara cercetare, pas cu pas. "Sunt extrem de curios sa aflu care sunt resorturile care i-ar putea face pe romani mandri de ceea ce sunt.

Ce e de facut pentru a deveni o natiune performanta si cum trebuie sa ne mobilizam constructiv energiile. Sunt lucruri la care doar o cercetare de profunzime poate da o parte din raspunsuri", a apreciat Geoana, salutand demersul Jurnalului pentru urmatoarele studii care au drept tema exact aceleasi dileme.

INITIATIVA UNICA

"A fost, intr-adevar, o initiativa unica in presa romana. Sincer va spun, mie mi-a placut foarte mult cum a iesit" - Mona Musca

POTENTIAL

"Mi-a placut la nebunie. Chiar ma bucur ca se mai face asa ceva. Sa stiti ca si locatia ati ales-o bine. Trebuie sa tinem cont de cerintele tuturor oamenilor, indiferent de clasa sociala. Voi sunteti inca tineri, aveti alte perspective, puteti sa o faceti" - Andreea Marin

FELICITARI

"Initiativa ziarului de a comanda un astfel de sondaj este de admirat. Eu unul sunt foarte incantat" Adriean Videanu Implinire "Fericirea are mai multe componente: viata de familie solida si bani cu care sa poti sa-ti tii familia. Daca le ai pe astea doua, poti sa spui ca esti fericit" - Traian Basescu

Din culisele Camerei Albastre

Cu toate ca Basescu si-a pierdut suvita, presedintele nu si-a pierdut punctualitatea si simtul umorului. Invitatii au venit, surprinzator pentru asemenea ocazii, la timp, si-au pus semnaturile pe vacuta Cowparade de la intrare si si-au ocupat locurile. Singurul care a vrut sa se semneze chiar intre coarnele bovinei a fost poetul Adrian Paunescu.

Unii invitati s-au grabit sa ia loc, altii s-au dedulcit cu alune si ciocolata ori si-au rasfatat palatul cu aromele de la Elite Selected. Mare amator de ciocolata, presedintele Basescu s-a dedat repede desfraului delicios, degustand rafinatele sortimente. In schimb, Andreea Marin, ocupanta locului trei in topul celor mai apreciate personalitati, a evitat cu eleganta tentatia dulcelui festin.

GOSPODINA. Mona Musca, una calda si una rece! Pe de o parte, ne-a impartasit uimirea sotului la aflarea vestii ca ea se afla pe primul loc in topul celor mai apreciate personalitati. Pe de alta, laturii feminine a doamnei ministru nu i-a prea venit a crede ca nici macar un barbat nu i-a acordat votul la aceasta categorie.

Nici fotografia nu i-a fost pe plac: imaginea Monei Musca din pagina 14 a editiei de colectie o prezinta targuindu-se la piata, printre tarabe cu legume, de parca ar fi fost prototipul gospodinei ideale.

Presedintele Basescu, ca un adevarat gentleman, a cautat s-o linisteasca pe colega lui de coalitie, sustinand ca, oricum, nici pe el probabil ca nu l-a votat nici o reprezentanta a sexului opus, motivul fiind calvitia avansata si privirea usor sfredelitoare.

PREAFERICIT. Presedintele a obtinut 24,3 din voturile romanilor la intrebarea "Care credeti ca este cel mai fericit om din Romania?", dar 13,5% din respondenti au declarat ca n-ar vrea sa fie in nici un caz in pielea domniei sale. Inca un motiv de amuzament pentru presedinte, care s-a "invinuit" de a-i fi luat locul Preafericitului Teoctist.

Basescu a mai spus ca se bucura de faptul ca lumea il crede fericit, dar vrea sa sublinieze ca motivul real al asa-zisei fericiri nu este functia pe care o ocupa, ci dragostea familiei. Si totusi, chiar daca Basescu a sustinut ca n-a avut in viata lui un idol, Marius Tuca a reusit sa-l "dribleze": "Dar de Popeye Marinarul ce ziceti?".

"Pai, asta e un idol si acum", a exclamat vesel presedintele.

Mai toti invitatii si-au incheiat expunerile cu cate o anecdota. Cea mai semnificativa a fost incheierea lui Florian Pittis: "Fat-Frumos a cerut-o de nevasta pe Ileana Cosanzeana, idolul lui. Ea a refuzat. Si Fat-Frumos a trait fericit pana la adanci batraneti..."

Intalnirea s-a terminat la fel de bine cum a inceput. Toti invitatii s-au declarat incantati de initiativa Jurnalului National, promitand ca vor sprijini proiectul nostru si ca vor participa si la dezbaterile ce vor urma. (Miruna Mihalcea, Catalin Pruteanu)

CERCETARI

Am intrat in al doilea an al editiilor de colectie. Daca pana acum, pe principiul logicii afective, am implinit orizontul de asteptare al celor carora le vorbeste national Jurnalul, din mai anul acesta, dam cercetarii ce e al cercetarii si lasam studiile CURS sa vorbeasca cu precizie matematica despre "starea natiunii".

"Idolii romanilor" deschide seria cercetarilor sociologice care-si propun, pe termen mediu, sa sondeze mentalul autohton. Vrem sa descoperim cum gandesc conationalii nostri despre identitatea lor, care le sunt aspiratiile, care le sunt modelele, care sunt resorturile care-i motiveaza sa plece sau sa ramana in tara. Ce e de facut pentru reconstructie nationala.

Jurnalul a demarat in premiera un studiu de profunzime privind mentalitatile si asteptarile conationalilor. E o investitie pe termen lung. In relatia cu cititorul, cu societatea civila, cu pozitia pe care o avem in Piata Presei Libere.