Scandal fara precedent in Senat: pesedistul Serban Nicolae (fostul consilier al lui Ion Iliescu) a fost acuzat ca actioneaza ca agent comercial pentru Dacia Logan, dupa ce a distribuit la casutele colegilor sai pliante in care automobilul era prezentat ca fiind mult superior autoturismului Daewoo Cielo.

Miza este una mare, fiindca senatorii trebuie sa opteze pentru unul dintre cele doua autoturisme cu care vor fi dotate birourile parlamentare din teritoriu. Nicolae, care este si chestor al Senatului, sustine ca a avut o discutie cu directorul comercial al Renault, care l-a informat ca masinile Dacia Logan sunt mai ieftine decat cele ale Daewoo.

Din grija pentru banul public – sustine Serban Nicolae – el a introdus, luni, in casutele senatorilor, un pliant in care isi informeaza colegii ca Dacia Logan este si mai ieftina si mai bine utilata decat Cielo Daewoo. Demersul senatorului PSD nu s-a oprit aici.

El a adresat, ieri, o scrisoare Biroului Permanent al acestei Camere, in care spune ca nu mai vrea, pentru biroul sau parlamentar, masina Cielo, ci Logan, pe motiv ca este mai ieftina cu 500-800 de euro, are cheltuieli de intretinere mai reduse si, in plus, este dotata cu ABS, sistem de protectie cu air-bag, computer de bord si control al

consumului de carburant. In plus, senatorul face referire si la „viitorul constructorului Daewoo in Romania". Adica, in cazul in care fabrica de la Craiova se va inchide, costurile vor creste foarte mult si senatorii vor aloca mai multi bani de la buget pentru intretinerea masinilor.

Secretarul Senatului, Paula Ivanescu (PD), l-a acuzat pe Nicolae ca are interese sa promoveze achizitionarea de Dacii Logan, dar pesedistul s-a declarat jignit si a sustinut ca nu are nici un motiv personal, in afara de grija pentru banul public.

Secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, crede insa ca Serban Nicolae nu a procedat corect si promite ca va sesiza Comisia juridica si de disciplina.

Motivul este ca pliantul distribuit senatorilor de catre Nicolae nu era o prezentare atractiva a Daciei Logan, ci o comparatie intre masinile Renault si cele Daewoo, in detrimentul ultimelor.

In materialul semnat de catre consilierul comercial Bogdan Carp, de la Directia Comerciala Dacia, senatorii sunt informati ca modelul Daewoo Cielo Executive nu are 10 echipamente pe care le detine Dacia Logan Ambition, desi ambele tipuri de masini au „aproximativ acelasi pret".

Astfel, Dacia Logan are in plus air-bag pentru sofer si pentru pasager, ABS Bosch, radio CD, oglinzi electrice si degivrate, mai mult cu 10 cai putere, computer de bord, jante din aluminiu, roti de 15 inci si scaun cu reglare lombara pentru sofer.

La final, scris mic, reprezentantul Renault precizeaza ca aceste informatii sunt date „sub rezerva solicitarii confirmarii lor de catre producatorul Daewoo". Secretarul general al Senatului spune ca va sesiza si Oficiul Concurentei, pentru ca pliantul este, de fapt, concurenta neloiala.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, nu crede ca Serban Nicolae a incalcat vreo lege sau ca a facut ceva grav. Vacaroiu spune ca, oricum, senatorii au optat in proportii egale intre cele doua tipuri de masini, care urmeaza sa fie achizitionate in curand.