In ianuarie 2001, o comisie in frunte cu Donald Rumsfeld, proaspat desemnat ministru al Apararii, se pronunta in favoarea "unei doctrine, unor conceptii operationale si unor capacitati spatiale, inclusiv sisteme de arme care sa opereze din spatiul cosmic", recomandand ca presedintele Americii sa aiba latitudinea de a proceda in consecinta.

Mai tarziu, comandantul Fortelor Aeriene Militare ale SUA, gen. Lance Lord, insista asupra necesitatii unei noi politici prezidentiale care sa dea lumina verde superioritatii absolute americane in spatiul cosmic, definita de el ca fiind "libertatea de a ataca din Cosmos, ca si libertatea de a ne opune loviturilor din Cosmos".

Dupa mai multi ani de activitate intensa, comandamentul Fortelor Aeriene Militare se afla, acum, in situatia de a fi materializat noile orientari sub forma unor propuneri in curs de a fi incluse intr-o directiva prezidentiala, inca nedeplin finisata.

Potrivit cotidianului New York Times, este vorba de o schimbare substantiala in strategia militara americana, care s-ar putea traduce prin lansarea in spatiul cosmic a unor arme ofensive si defensive.

Practic, este o noua versiune a faimosului proiect al fostului presedinte Reagan, Razboiul Stelelor, proiect intre timp abandonat, datorita costurilor imense implicate, dar care a avut un rol insemnat in destramarea defunctei URSS, economia comunista neputand face fata enormelor presiuni financiare determinate de incercarile de a tine pasul cu eforturile spatiale americane.

Planurile de accelerare a militarizarii spatiului cosmic - afirma cotidianul amintit - se datoreaza esecului Pentagonului de a pune la punct un sistem cu baza terestra de aparare impotriva rachetelor.

Noua strategie pune accentul pe crearea unui avion spatial plasabil pe o orbita circumterestra si care sa aiba la bord o jumatate de tona de munitii "inteligente", in stare sa se indrepte fara gres la tinta.

Noua arma poate lovi orice obiectiv de pe planeta in cel mult 45 de minute si distruge cu o precizie "incredibila" centrele de comanda si bazele de rachete ale unui potential inamic, oriunde s-ar afla ele.

Ea da posibilitate acelui tip de Lovitura Globala, care reprezinta prioritatea numarul unu pentru fortele noastre - afirma generalul Lord.

Fortele Aeriene Militare Americane mai au in vedere si alte tipuri de arme spatiale:

* in aprilie, a fost lansat microsatelitul experimental XSS-11, care are capacitatea de a scoate din functie satelitii de recunoastere si comunicatie ai inamicului;

* programul botezat Rods From God (Trasnetul lui Dumnezeu) prevede lansarea de la limita inferioara a spatiului cosmic a unor cilindri din tungsten, titaniu sau uraniu, care, izbind tintele de pe sol cu o viteza de peste 10.000 km/ora au efectul unei mici bombe nucleare:

* un alt program prevede amplasarea unor mari oglinzi pe suprafata unor sateliti ori a unor baloane de mare altitudine care sa redirectioneze spre tintele de la sol fascicule laser distrugatoare.

Costul suprematiei spatiale absolute este pe masura, fiind estimat intre 220 si 1.000 miliarde de dolari. Richard Garvin, considerat expertul nr. 1 al Americii in materie de sisteme de arme, afirma ca efectul psihologic al distrugerii unui obiectiv de pe sol cu ajutorul unui fascicul laser va fi la fel de devastator ca si cel al bombei de la Hiroshima.

"Dar, asa cum inaugurarea epocii atomice a avut consecinte imprevizibile, acelasi lucru s-ar putea intampla si cu militarizarea spatiului cosmic", avertizeaza el. Un alt expert american, capitanul David C. Hardesty, considera amplasarea de arme in spatiu "curata nebunie".

In schimb, generalul Lord declara: "Superioritatea spatiala nu este un drept dobandit prin nastere, dar reprezinta destinul nostru. Superioritatea spatiala este misiunea noastra permanenta. Superioritatea spatiala este viziunea noastra asupra viitorului".