Aproximativ 40 de firme din domeniul financiar s-au adunat la Sala Palatului din Capitala, unde timp de trei zile (pina pe 21 mai) se vor intrece in oferte. FinFair - Tirgul de Bani a reunit banci, societati de asigurari si de leasing, institutii bursiere, firme de constructii si de consultanta, precum si fonduri de investitii.

Cea de-a treia editie a tirgului, organizat de FinMedia, puncteaza serios la capitolul noutate. La tirg, Banca Transilvania a lansat oficial un produs pe care il catalogheaza drept inovator si unic. "Este singurul imprumut, destinat firmelor, lipsit de garantii", ne-a spus David Lihu, unul dintre consilierii bancii.

Creditul se adreseaza IMM-urilor care au nevoie de bani pentru activitati curente.

"Marea problema a acestora este blocajul financiar. Multe dintre ele nu-si pot plati la timp furnizorii si facturile de utilitati, iar creditul ia in calcul tocmai aceste situatii", a explicat Lihu. Valoarea maxima a imprumutului este de 200 milioane lei, iar termenul de rambursare este de sase luni (la prima acordare) si 12 luni (incepind cu a doua acordare).

Potrivit lui Lihu, dobinda anuala este de 24%, la care se adauga un comision de administrare de 2,5% din suma imprumutata.

Afaceri de inchiriat. O prezenta inedita la tirg s-a dovedit a fi o companie de consultanta care vinde idei de afaceri. CHR Consulting este specializata in domeniul francizei, iar serviciile oferite ii vizeaza pe cei care doresc sa porneasca o afacere printr-o retea de franciza. "In Romania, franciza s-a dezvoltat incepind cu anul 2002. Este o alternativa, este sigura si accesibila.

Se francizeaza marci care au avut succes si nu este nevoie de experienta anterioara in domeniu. Comertul este domeniul cel mai cautat, dar in ultima perioada a inceput sa cistige teren si sectorul serviciilor, unde costurile sint mai mici", a declarat pentru "Evenimentul zilei" consultantul CHR, Adriana Gioada.

Ea a explicat ca, in cazul serviciilor, taxa de intrare in retea este cuprinsa intre 0 si 20.000 euro, in functie de notorietatea marcii.

Redeventa este intre 0 si 15% din cifra de afaceri, la care se adauga plata unei taxe de publicitate cuprinsa intre 1 si 3%.

"Francizele din domeniul comertului presupun o taxa de intrare de pina la 50.000 euro, o redeventa cuprinsa intre 3 si 6% din marja de pret a produselor furnizate de francizor si o taxa de publicitate de pina la 3%", a adaugat acesta.

Imprumut de vara

BRD-Groupe Societe Generale promoveaza la tirg un produs nou, lansat in urma cu doua saptamini: creditul de vara. Potrivit oficialilor bancii, rata si dobinda se platesc incepind cu a patra luna de la data contractarii imprumutului.

Creditul in lei are o dobinda fixa de 16% si se acorda pentru cel mult 51 de luni. Imprumutul in euro are o dobinda variabila de 11,5%.

Credit in lei pentru nevoi personale

Creditul in lei pentru nevoi personale oferit de ABN Amro este una dintre cele mai bune oferte de pe piata. Dobinda este de 13,5% pe an, iar DAE (dobinda anuala efectiva) ajunge la 17,3%.

"Echivalentul in lei a 10.000-20.000 euro se ofera fara giranti si garantii", ne-a spus Georgiana Trandafir, reprezentantul bancii. La creditul in valuta, dobinda este de 11%, iar DAE reprezinta 14,5%. Potrivit lui Trandafir, banca intentioneaza sa reduca substantial dobinzile la creditele auto si ipotecare in lei.