Continuam in cele ce urmeaza compararea vechilor declaratii cu noile declaratii de avere ale parlamentarilor pentru a vedea in ce masura coincid datele dezvaluite cu "buna-credinta" de acestia. In unele cazuri discrepantele sunt atat de mari incat este aproape imposibil de crezut ca s-a produs o eroare.

Extinzand verificarea, se poate constata ca unele ministere nu s-au grabit sa afiseze pe site-urile lor noile formulare, in vreme ce altele au scos vechile declaratii, ramanand doar cele noi.

Sa fi fost oare acest lucru facut pentru a-i impiedica pe eventualii curiosi sa compare documentele semnate de demnitari la un interval de doar cateva luni? Ghinionul lor! Ministerul de Justitie va incepe in curand verificarea lor.

Uite miliardele, nu sunt miliardele!

Deputatul PSD de Bucuresti Adrian Severin trecea in declaratia sa de avere din decembrie 2004 conturi si depozite bancare in valoare de 147.000 de euro. In mai 2005, la aceeasi rubrica se regasesc 115.000 de euro, 10.000 de dolari si 2,9 miliarde de lei, sume care transformate la cursul zilei si adunate dau aproximativ 7,3 miliarde de lei.

Rezulta, in doar cinci luni, o diferenta de aproximativ 2 miliarde de lei. Gabriel Oprea, coleg de partid cu Severin si deputat de Ilfov, si-a inmultit si el spectaculos sumele investite. La sfarsitul anului trecut domnia sa declara ca are 7,7 miliarde de lei investiti in apartamente, case si spatii comerciale.

O suma frumoasa, dar care paleste prin comparatie cu suma rezultata prin adunarea cifrelor declarate in mai: 16,9 miliarde de lei. Care o fi secretul aparitiei celor peste 9 miliarde de lei in doar cinci luni? La polul opus se afla deputatul PPRM de Neamt, Dumitru Puzdrea.

Parlamentarul a vrut parca sa demonstreze ca degeaba a conceput Guvernul Tariceanu formulare mai drastice pentru declararea averilor pentru ca, daca nu se vrea, tot nu se declara mai mult. Ci chiar mai putin, ca oricum nu-i verifica nimeni pe alesi! Concret, in decembrie 2004 Puzdrea scria ca poseda un teren intravilan, doua apartamente, doua case de locuit si o casa de vacanta.

In mai 2005 nu mai apare decat apartamentul dobandit in 1979. Celelalte au disparut ca prin farmec, mai ales ca deputatul nu a precizat ca ar fi vandut vreo proprietate in ultimele 12 luni. Tot ca prin minune s-a "volatilizat", de la o declaratie la alta, si un autoturism Toyota. Si mai elocventa este situatia banilor.

La finele anului 2004 Dumitru Puzdrea recunostea ca are conturi de 380.000 de dolari si 250.000 de euro, la care se adaugau creante de 800.000 de euro. Transformate la cursul zilei si adunate toate acestea dau aproximativ 48,8 miliarde de lei. Sa vedem ce este insa trecut si in declaratia din mai 2005: doar 79.100 de dolari si 4 miliarde de lei, ceea ce inseamna putin peste 6,2 miliarde de lei.

Si atunci unde este diferenta de aproape 42 miliarde de lei? Asa mare pierdere sa fi suferit deputatul in doar cateva luni?

Cum "minunile" nu puteau ocoli tabara coalitiei aflate la guvernare, si la deputatul PNL de Hunedoara, Dan Radu Rusanu, se intalnesc niste aspecte ciudate. De exemplu, in decembrie anul trecut, domnia sa trecea ca detine actiuni sau parti sociale in valoare de 290 milioane de lei, pentru ca in mai 2005 valorile partilor sociale insumate sa depaseasca 5,5 miliarde de lei.

La capitolul "aduceri-aminte" nu-l putem uita pe Sergiu Andon, deputat PC, fost PUR. Cand a completat in mai noul formular al declaratiei de avere parlamentarul si-a amintit ca in 2003 a mostenit un teren intravilan de 190 metri patrati.

S-au incurcat in... cifre

Printre putinele ministere care au pastrat pe site si vechile declaratii de avere se numara Ministerul Economiei si Comertului. Secretarul de stat Cornel Chiriac trecea in declaratia sa din 16 februarie 2005 ca nu detine terenuri agricole din nici o categorie.

Pana in 25 aprilie, data completarii noului formular, el si-a amintit ca in 1999 a dobandit prin cumparare un teren intravilan de 505 metri patrati. Ca formularul ii cerea sa scrie unde sunt terenul si valoarea acestuia de impozitare a contat prea putin.

Tot in cele aproape doua luni printre declaratii au aparut si 15.000 de actiuni la SC Carboref SA Cluj Napoca, in valoare de 375 milioane de lei. In cazul secretarului de stat Attila Demeter terenul intravilan din Miercurea Ciuc, dobandit in 1991, si-a modificat valoarea de impozitare de la 6,4 milioane la 77 de milioane. Asta de la 24 ianuarie la 4 mai 2005.

Si in ceea ce priveste suprafetele caselor detinute de acesta se observa modificari ale suprafetelor: casa de vacanta dobandita in 1993 a scazut cu 20 metri patrati in cele patru luni scurse din momentul completarii primei declaratii. Si la nivelul directorilor generali de la MEC se constata discrepante intre formulare.

De exemplu, directorul Radu Vasile Zaharia a completat in decembrie 2004 ca nu are terenuri, pentru ca in mai 2005 sa-si aminteasca faptul ca de fapt dobandise in 2000 un teren intravilan de 1.500 metri patrati. Un alt director general, Vasile Radu, a tras bara in prima declaratie la rubrica "depozite si conturi, in valuta sau in lei, in tara ori strainatate".

Totusi, in mai anul acesta el a trecut patru conturi si depozite, doua deschise in 2004 - peste 370 milioane de lei, alte doua deschise in 2005 - 160 milioane de lei, respectiv 3.000 de dolari.