Coruptia din institutiile de stat si favorizarea unor contracte dubioase au fost in vizorul Serviciului Roman de Informatii, potrivit raportului acestei institutii din anul 2004, trimis in aceste zile la Parlament. Informarile au ajuns inclusiv la Presedintie si la Guvern, dar, dupa cum s-a vazut, masuri nu prea s-au luat.

Raportul SRI pe anul 2004 prezinta vulnerabilitatile si riscurile care vizeaza siguranta nationala in domenii precum cel antitero, al dimensiunii economice a securitatii nationale, precum si in prevenirea unor riscuri si amenintari transfrontaliere. Raportul are caracter strict secret si urmeaza sa fie facut public, pe cale oficiala, doar dupa ce va fi analizat de membrii Comisiei SRI.

Potrivit unor surse din comisie, in raport sunt semnalate diferite operatiuni care pericliteaza dimensiunea economica a securitatii, precum organizarea de licitatii trucate. De asemenea, in raport este semnalat obiceiul unor demnitari de a utiliza in interes personal informatii obtinute datorita calitatii pe care o au.

Din pacate, SRI nu a oferit detalii, desi subiectul se anunta a fi extrem de interesant. Serviciul de informatii a monitorizat, de asemenea, deturnarile de fonduri.

Au fost identificate situatii in care factori de decizie din structurile administratiei publice locale s-au facut vinovati de trecerea abuziva din domeniul public in cel privat a unor terenuri si bunuri imobiliare, in vederea insusirii lor ilegale.

De asemenea, raportul face referiri la subevaluarea preturilor unor terenuri care au fost vandute.

In raport este semnalata existenta vulnerabilitatii in activitatea sectorului energetic.

Pe langa dificultatile asociate starii precare a unor echipamente si instalatii si limitarilor de ordin financiar, actiunile ilicite ale unor grupuri de interese au afectat sau puteau afecta - prin majorarea costurilor, intarzieri in finalizarea lucrarilor si neindeplinirea parametrilor de performanta prevazuti in studiile de fezabilitate - derularea procesului de modernizare a obiectivelor

energetice.

SRI semnaleaza si perpetuarea deficientelor in infaptuirea actului de justitie. Pe langa procurori si judecatori, in tentativele de viciere a actului de justitie au fost angrenate, in schimbul unor avantaje materiale, si diverse categorii de persoane care activeaza in domeniu Ð avocati, experti judiciari, executori judecatoresti, grefieri, notari publici.

SRI vrea 140 de miliarde ca sa pazeasca mai bine secretele

Pe de alta parte, Serviciul Roman de Informatii a trimis comisiei parlamentare de ancheta lista detaliata a domeniilor pentru care solicita majorarea bugetului pe acest an cu 1.500 miliarde de lei. Astfel, pentru operationalizarea unor masuri legate de protectia informatiilor clasificate, SRI solicita 140 miliarde de lei.

O parte consistenta a banilor este solicitata in numele luptei antiteroriste Ð 159 de miliarde pentru Centrul de Combatere Operativa Antiterorista si 283 de miliarde pentru activitatea SRI ca autoritate nationala in ceea ce priveste combaterea terorismului.

Radu Timofte - audiat saptamana viitoare

Presedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Radu Stroe, a precizat ca membrii comisiei se afla in faza in care studiaza raportul. Urmeaza ca, pana saptamana viitoare, fiecare membru "sa fixeze propriul punctaj si sa adreseze eventuale solicitari de suplimentare a informatiilor in vederea trecerii la discutarea schitei de coraport".

Secretarul Comisiei SRI, Ion Stan, a precizat ca saptamana viitoare va avea loc audierea directorului SRI, precum si a restului conducerii institutiei.