Lipsa de miliarde la buget, licitatii formale si managementul defectuos sint doar citeva probleme pe care Corpul de control al Ministerului Agriculturii le-au descoperit la SNIF si ANIF Timis.

Conform raportului corpului de control al Ministerului Agriculturii, in 2003, Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF) din Timis au cheltuit aproximativ 12 miliarde de lei pentru lucrari de decolmatare a canalelor Aranca si Silvia din zona Sannicolaul Mare.

Din aceasta suma, 817 milioane de lei au fost acordati pentru lucrari de excavare, care in realitate nu s-au efectuat. Contractorul lucrarilor este SC Riviera Com SRL din Resita, o societate care, tot in 2003, a „tras" de la SNIF inca un miliard de lei, in baza unui contract prin care societatea se angaja sa inchirieze SNIF diverse utilaje.

Conform raportului, Riviera a obtinut acest contract in urma unei licitatii „formale", administratorul societatii fiind unul dintre angajatii SNIF Caras Severin.

O alta societate cu care SNIF Timis a avut anul trecut o relatie speciala este SC Interject SRL Intermedieri din Timisoara. Aceasta, in baza unui contract de proiectare incheiat cu SNIF Timis, a primit fara o justificare legala, peste 840 de milioane de lei. Ceva mai recent, in 2004, SNIF Timis a depasit bugetul alocat cu aproximativ 1,6 miliarde de lei.

Cercetarile vor continua

Rezultatele controlului de la SNIF si ANIF din judetul Timis vor ajunge pe masa Ministerului Administratiei si Internelor si la Inspectoratul General al Politiei pentru continuarea cercetarilor. Conform raportului, vinovati de situatia de la SNIF sint fostii directori: Anderca Ilie, director general, Mirciov Maria, director economic si Miodrag Marcov, in calitate de inginer.

Potrivit ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, conducerea ANIF va fi destituita.

Autoritatile locale stiu multe

Situatia de la SNIF a trezit reactii si din partea autoritatilor locale. Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a declarat ieri ca va cere un control al Curtii de Conturi, intrucit a constatat ca SNIF Timis a cheltuit bugetul de investitii pe 2004 pe dotari care nu erau strict necesare.

„Au primit cinci miliarde de lei pentru investitii anul trecut, si-au cumparat termopane la sediu, mobilier de birou, computere si 15 motocositoare. De asemenea, au mai cumparat un soft contabil. Probabil pentru a contabiliza pierderile din inundatii", a declarat prefectul.

Alina Stanciu, Malin Bot